Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Мала и средња предузећа покретачи домаће привреде

Мала и средња предузећа покретачи домаће привреде

Београд, 11. јул 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали уручио је данас на скупу у Привредној комори Србије (ПКС) признање победнику избора „Блиц предузетник 2017“, које је ове године припало компанији „Сунцокрет“ из Хајдукова.


Мали је оценио да је жири имао тежак задатак, будући да је у избору учествовало више од 300 предузећа и појединаца који су веома успешни и запошљавају велики број радника.

Ти људи реализују бизнис планове и покрећу земљу напред. Сви су они победници и слика боље и успешније Србије. Они су кичма наше привреде, истакао је министар.

Он је навео да микро, мала и средња предузећа чине 99 одсто наше привреде по броју фирми, али и да чине 56 одсто БДП-а земље, као и да је у њима запослено 65 одсто радника, односно готово 840.000 људи.

У обавези смо да подржимо тај сектор као стуб развоја наше економије. Само прошле године издвојили смо 18,2 милијарди динара за подстицај малих и средњих предузећа, од чега је 7,6 милијарди динара било бесповратно, рекао је Мали.

Према његовим речима, Влада Републике Србије жели да обезбеди што више средстава из ЕУ фондова како би привредници имали јефтине изворе финансирања.

Министар се овом приликом осврнуо и на сјајне макроекономске показатеље, нагласивши да не постоји ниједан економски индикатор који је тренутно лош у нашој економији.

У првом кварталу, како је пренео, реализован је привредни раст од 4,6 одсто и циљ нам је да се он одржи током читаве године. Такође, у првој половини године, Србија је имала више од 30 милијарди динара суфицита у буџету, док инфлација никада није била нижа и стабилнија – од један до два одсто.

Такође, смањено је учешће јавног дуга у БДП-у, које износи испод 60 одсто, док је раније тај удео био и до 80 одсто, указао је министар, поручујући да ће Влада Србије наставити да ради на стварању стабилног привредног окружења.

Мали је уједно изразио захвалност свим предузетницима који су учествовали у овогодишњем избору, оценивши да су они будућност домаће привреде.

Ништа не може да замени знање, храброст и енергију предузетника. Наставићемо да радимо за вас и у вашу корист, поручио је Мали привредницима.

Он је најавио и две мере на којима ће он као министар финансија, али и целокупна Влада инсистирати, а које ће олакшати посао привреди у земљи.

Према његовим речима, прва мера јесте да се убрза повраћај ПДВ-а привреди и привредним субјектима којима тај ПДВ припада.

Постоји законска одредба од 45 дана по којој и нема потребе да чекамо толико, уколико је документација у реду и све како треба. Ти привредници могу да добију повраћај што пре како би имали већу ликвидност и много брже доносили даље пословне одлуке, објаснио је Мали.

С друге стране, он је навео да је следећи корак смањење пореза на зараде.

Неко би рекао да су ово два мала потеза, али сматрам да су они врло важни и осликавају промене набоље које се дешавају у нашој земљи. Са завршетком фискалне консолидације, треба да будемо још спремнији и да слушамо вас и да вам значајно олакшамо посао и наше пословно окружење учинимо још ефикаснијим, закључио је министар.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs