Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Средњошколци српског порекла из Америке у посети Београду

Средњошколци српског порекла из Америке у посети Београду

Београд, 11. јул 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић састао се данас у просторијама ресорног министарства са средњошколцима српског порекла из Сједињених Америчких Држава, који бораве у Београду како би успоставили везе са својим вршњацима из Србије.


Вукосављевић је ученике који су рођени у САД позвао да са посебном пажњом наставе да воде рачуна о очувању свог културног идентитета, језика и писма, и поручио им да је веома важно да имају свест о значају тих вредности.

Министар им је препоручио да читају дела Иве Андрића, Меше Селимовића, Милоша Црњанског и других великана домаће књижевности, јер из њих могу много да науче о српској култури, историји и обичајима.

Такође, он им је поклонио двојезичну књигу, на српском и енглеском, "Светска баштина Србије", у издању Републичког завода за заштиту споменика културе, из које се могу ближе упознати са богатим културним наслеђем Србије.

Састанку је присуствовала председница и оснивач Српског института из Вашингтона Данијела Сремац, са којом је Вукосављевић размотрио могућности о представљању акције "Негујмо српски језик" у САД.

Било је речи и о предлогу увођења линкова на сајт Министарства културе и информисања са циљем да се поједностави упознавање наших људи из дијаспоре са српском културом, уметношћу и историјом.

Српски институт је организовао "Програм младих лидера" са циљем да повеже ђаке српског порекла из Сједињених Америчких Држава и младе из Србије, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs