Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Предузете бројне мере превенције негативних демографских кретања

Предузете бројне мере превенције негативних демографских кретања

Београд, 11. јул 2018. године – Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у Влади Републике Србије саопштио је данас да, у сарадњи са другим надлежним институцијама, предузима бројне активности како би се утицало на превенцију негативних демографских трендова у нашој земљи.

У саопштењу поводом 11. јула – Светског дана становништва, наводи се да су међу тим активностима спровођење мера ублажавања економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, популационе едукације, подршка жени, родитељству, породици, као и брига о старима.

У складу са јавним позивом за доделу бесповратних средстава за реализацију пројеката из области демографије и популационе политике у 2018. години, суфинансираће се 61 јединица локалне самоуправе, од 119 колико их се пријавило.

За ову намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара, што је четири пута више у односу на прошлу годину.

Средства су намењена за адаптацију и санацију вртића, као и опремање и отварање нових вртића, набавку механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове, запошљавање жена у репродуктивном добу, посебно младих мајки са пољопривредних газдинстава.

Такође, средства су опредељена и за изградњу кућа и станова за младе брачне парове, набавку медицинске опреме и возила за потребе патронажних служби у вези са репродуктивним здрављем, отварање школа за труднице, школа родитељства, као и саветовалишта за ХИВ и репродуктивно здравље.

Изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом предвиђено је повећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Родитељи од 1. јула за прво дете једнократно добијају 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, а за треће и четврто дете у периоду од 10 година по 12.000, односно 18.000 динара месечно.

У сарадњи са Привредном комором Србије, установљена је награда "Пријатељ породице" која ће се додељивати компанијама које су створиле породично и пријатељско окружење, што запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства.

Спроведена су истраживања о миграцији студената и о међугенерацијској солидарности, како би се предузеле конкретне активности ради стварања повољног амбијента за младе људе да остану у Србији, као и да се ојача међугенерацијска солидарност и одговорност међу свим актерима у друштву.

Према подацима Републичког завода за статистику за 2017. годину, у Србији живи укупно 7.020.858 становника. Иако је у тој години у односу на 2016. рођено 160 становника више, такође је повећан и број умрлих за 2.888.

Стопа природног прираштаја позитивна је у шест општина/градова (Нови Сад, Сјеница, Прешево, Бујановац, Тутин и Нови Пазар). У односу на 2016. годину бележи се пад прворођеног броја деце за приближно 1.000, док се незнатно повећао број и удео другог и вишег реда рођења. Овај податак указује на смањен број жена које учествују у репродукцији.

Питање демографске будућности тиче се сваког грађанина и само ангажовањем свих актера у друштву, од државе, преко невладиног сектора, академске заједнице, партнера из привреде, јединица локалне самоуправе и медија, можемо направити позитиван помак у циљу превенције негативних демографских кретања у нашој земљи.

Уједињене нације су одредиле 11. јул као датум обележавања Светског дана становништва због тога што је на тај дан 1987. године рођен петмилијардити становник Земље.

Као тема овогодишњег обележавања Светског дана становништва изабран је слоган „Планирање породице је људско право“, са циљем да се укаже на значај добровољног планирања породице, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs