Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Добре вести за Западни Балкан са скупа у Лондону

Добре вести за Западни Балкан са скупа у Лондону

Београд/Лондон, 10. јул 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да са данашњег Самита о Западном
Балкану у Лондону има добрих вести за сарадњу у региону, напомињући да није потребно да се сваке године уводе нове теме за разговор, већ да треба остати посвећен постављеним задацима и видети њихове резултате.

Фото: Танјуг

Брнабић је у изјави за новинаре рекла да треба да се прате оне теме које су најважније за Берлински процес, а то су агенда повезивања и напредовање из године у годину, регионални економски простор и његова примена, као и рад Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Она је подсетила на то да је јуче у Лондону коначно парафиран и уговор о седишту Транспортне заједнице Југоисточне Европе, које ће бити у Београду, додавши да напредује примена Акционог плана за регионално економско повезивање.

Према њеним речима, констатован је и добар рад Регионалне канцеларије за сарадњу младих, која је имала расписане позиве за пројекте који су одабрани.

Србија је имала 11 пројеката и рекла сам да ћу се лично много више укључити у рад поменуте канцеларије, јер мислим да поверење, помирење и сарадња треба да иду од најмлађих, јер су они будућност, истакла је Брнабић.

Премијерка је оценила да је Србија показала своје право лице у време мигрантске кризе и да је наша земља потврдила да дели европске вредности, можда више него неке чланице Европске уније.

Кроз Србију је прошло више од милион миграната, а тренутно код нас борави око 4.000 људи. Сви малолетни мигранти у Србији похађају школе бесплатно, они су са осталом децом и не прави се никаква разлика, напоменула је председница Владе.

Брнабић је поручила да ће Србија наставити да буде конструктиван партнер што се тиче заједничке европске политике према мигрантима, што ће бити тема на наредним сесијама, када се буде разговарало о
заједничкој сигурности.

Поносим се тиме како је Србија одговорила на мигрантску кризу и како се понашамо према људима у невољи, истакла је Брнабић.

Она је пренела да се данас срела са косовским премијером Рамушем Харадинајем, коме је рекла да види да се наставља пракса са хапшењем Срба.

Према њеним речима, Харадинај је одговорио да то није баш тако, да су ствари много компликованије, да они не желе да имају такав однос према Србима који живе на територији наше аутономне покрајине Косово и Метохија.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs