Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Покретање стечајног поступка у Азотари

Покретање стечајног поступка у Азотари

Београд, 10. јул 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је данас да је Влада у протеклих неколико година уложила велике напоре да помогне предузећима из хемијског комплекса да стабилизују пословање, реше проблеме историјских дуговања и обезбеде услове за производњу која неће стварати додатне губитке.

Антић је у писаној изјави за медије истакао да је то довело до тога да Петрохемија значајно боље ради и остварује добит, да Метанолско-сирћетни комплекс (МКС) не ствара губитке, додавши да су обе компаније у процесу приватизације/проналаска стратешког партнера.

Нажалост, како је навео, Азотара и поред свих покушаја да се повећа ефикасност и смање трошкови улазних сировина, не успева да оствари позитивне пословне резултате.

Према његовим речима, то води повећању задужености, неостваривању Правилника о начину спровођења реорганизације кроз унапред припремљен план реорганизације (УППР) и генерисању нових губитака до краја ове године.

Покретање стечајног поступка у овој ситуацији је, не само испуњење обавеза према Међународном монетарном фонду (ММФ), већ пре свега одговоран однос према грађанима Србије, узимајући у обзир то да би из буџета били у обавези да плаћамо све дугове које Азотара ствара, указао је министар.

Антић је нагласио да су представници Владе у контакту са руководством Азотаре и представницима синдиката, како би се у транзиционом периоду обезбедили нужни технолошко-еколошки процеси и социјални програм за запослене.

Након спроведеног стечајног поступка Азотара ће, у складу са Законом, бити понуђена на продају, што ће омогућити да евентуални нови власници поново организују производњу, на ефикаснији начин и без оптерећења старим дуговањима, навео је он.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs