Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Регионална сарадња шанса за Западни Балкан

Регионална сарадња шанса за Западни Балкан

Београд/Лондон, 10. јул 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на петом Самиту о Западном Балкану у Лондону, који је окупио лидере тог региона и највише европске званичнике како би разговарали о актуелним економским, политичким и безбедносним темама.


Централна тема разговора учесника тог скупа јесте економија и регионална економска сарадња. Самит је отворила британска премијерка Тереза Меј, приредивши пријем за шефове делегација.

Обраћајући се на панелу посвећеном економији, председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је за Западни Балкан важан економски развој и да је заједнички изазов бржи и динамичнији раст БДП-а.

Јачање регионалне сарадње је наша шанса коју не смемо да пропустимо, нагласила је премијерка.

Брнабић је истакла да је региону неопходно брже спровођење Вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор Западног Балкана, који је усвојен на Самиту у Трсту, и који обухвата трговину, инвестиције, мобилност и дигитално повезивање.

Председница Владе је рекла да је региону потребан нови модел економског раста, заснован на инвестицијама у иновације и нове технологије, истраживање и развој и креирање повољне климе за старт-апове.

Морамо да развијамо економију која ће у фокусу имати дигитализацију, иновације и ИТ, истакла је Брнабић и додала да модернизација привреде истовремено значи и померање целог друштва унапред.

Неопходан предуслов за грађење модерне економије јесте наставак структурних реформи и јачање владавине права, истакла је она и додала да је у фокусу рада Владе Србије борба против корупције, модернизација јавне администрације и системско увођење електронских сервиса за грађане и привреду, чиме побољшавамо услове пословања и подижемо квалитет живота нашим грађанима.


Инфраструктурне инвестиције основ су за јаку економију – без добре инфраструктуре нема развоја трговине, нити бржег економског раста, подвукла је председница Владе.

У спровођењу Акционог плана за Регионални економски простор, постигнут је напредак у области међусобног признавања професионалних и академских квалификација, који ће олакшати мобилност, док ће пројекат електронске размене докумената убрзати царинске и граничне процедуре.

Брнабић је такође истакла важност Регионалне инвестиционе платформе, коју су заједнички припремиле регионалне привредне коморе и која потенцијалним инвеститорима представља могућности за улагања у региону.

Брнабић се посебно осврнула на напредак који је постигнут у области дигиталног повезивања. На Самиту у Софији, у јуну ове године, усвојена је Дигитална агенда за Западни Балкан, која ће допринети јачању капацитета еУправе и различитих електронских сервиса, посебно у области јавних набавки и здравства.

Поред економских тема и економске сарадње, лидери Западног Балкана и европски званичници разговарали су и о актуелним безбедносним темама.

Премијерка Брнабић је рекла да је Србија посвећена јачању стабилности у региону и да, истовремено, даје активан допринос очувању мира у свету.

По броју ангажованих припадника у мировним мисијама у мандату УН, Србија је на 10. месту у Европи, а на 3. месту пропорционално у односу на број становника, истакла је председница Владе.


Она је посебно нагласила улогу Србије у току мигрантске кризе, када је, како је додала, наша земља показала посвећеност очувању стабилности и европским вредностима.

На Самиту у Лондону учествују и немачка канцеларка Ангела Меркел, аустријски канцелар Себастијан Курц, висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини, европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, председник Европске инвестиционе банке Вернер Хојер, председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти и други европски званичници.

Први Самит о Западном Балкану одржан је 2014. године у Берлину и покренут је на иницијативу немачке канцеларке Меркел.

Прошлогодишњи Самит о Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса одржан је у Трсту и то је било прво учешће председнице Владе на једном међународном скупу након избора Владе. Следећи самит биће одржан 2019. године у Пољској.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs