Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Превенција кључна у борби против наркоманије у школама

Превенција кључна у борби против наркоманије у школама

Београд, 10. јул 2018. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар најавио је данас, након првог састанка Комисије за борбу против наркоманије у школама, да ће бити направљен програм којим ће бити обухваћене све основне и средње школе у Србији, а који ће деци представити штетност наркотика.

Фото: Танјуг

Лончар, који је председник поменуте комисије, рекао је у изјави за новинаре да ће се радити на подизању свести о штетном дејству употребе наркотика, упозоривши на то да је све више психоактивних супстанци, које се праве на разне начине и све су опасније.

Постоји жеља код деце да то пробају, а на нама је да покушамо да им објаснимо да им то неће ништа добро донети у будућности, рекао је министар.

Он је додао да су чланови те комисије на првој седници саслушали једни друге, сагледали ситуацију и договорили почетак рада и кораке које треба предузети.

Састајаћемо се једанпут недељно по тимовима, а задатак је да саслушамо оно што каже струка, навео је Лончар и додао да ће, осим деце, акција обухватити и родитеље, како би могли да препознају промене на деци.

АУДИО: Конференција за новинаре Комисије за борбу против наркоманије у школамаМинистар је најавио и да ће бити направљен кратак филм о томе кроз шта пролазе они који користе дрогу, а који ће се приказивати у школама.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је важна превенција и да је осим деце значајно едуковати и родитеље.

Проблем мора да се посматра и кроз сајбер безбедност, јер се интернет користи и за дистрибуцију дроге, рекао је Стефановић.

Он је упутио апел грађанима да схвате у каквој је опасности свако ко конзумира дрогу, подсетивши и на то да од прошле године у школама полицијски службеници објашњавају деци четвртог и шестог разреда које опасности вребају од дроге и како се од тога заштитити.

Чланови Комисије су потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар правде Нела Кубуровић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, али и псиолози, психијатри, полицајци, тужилаштво, односно сви који имају додирне тачке и искуство у борби против наркоманије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs