Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > У наредних пар година градња више научних центара у Србији

У наредних пар година градња више научних центара у Србији

Београд, 10. јул 2018. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић најавио је данас, поводом Дана науке, да ресорно министарство планира у наредне две године изградњу више научних центара широм Србије, попут оног који постоји у Петници.


Шарчевић је, на додели признања за допринос промоцији и популаризацији науке у Србији, у организацији Центра за промоцију науке, указао на то да је научни центар у Тршићу већ почео да ради.

Направили смо пројекат за следећу годину за научни центар у Белој Цркви и имамо у виду у наредних годину – две изградњу центара у Ћуприји, Трстенику, Крагујевацу, као и Ваљеву, где ће бити центар за техничке науке, рекао је он.

Министар је навео да је буџет Србије за науку ове године већи за 15 одсто у односу на претходну годину, и најавио да ће се до краја године у скупштинској расправи наћи два нова закона која уређују систем финансирања науке.

Један закон се тиче иновационо-научних процеса, а другим се формира Фонд за науку по узору на амерички фонд. У њега ће улагати сва министарства која се на неки начин ослањају на научна достигнућа и технолошки развој, навео је Шарчевић.

Центар за промоцију науке је од 2011. године доделио награде и финансијску помоћ за 415 пројеката у вредности од 96 милиона динара.
Од 2010. године Дан науке у Србији се обележава 10. јула, на дан рођења научника Николе Тесле.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs