Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Наредних дана тендер за РТБ Бор

Наредних дана тендер за РТБ Бор

Београд, 10. јул 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић потврдио је данас да су у току последње припреме за расписивање тендера за избор стратешког партнера за РТБ Бор, истакавши да се до сада за то озбиљно интересовало 11 компанија, које су потписале уговор о поверљивости.

Антић је у изјави за Телевизију "Прва" објаснио да су се за тендер, који ће бити расписан наредних дана, највише интересовале кинеске компаније, затим руске, канадске, једна турска, као и казахстанско-европски конзорцијум.

РТБ је стратешка компанија која има велики утицај на нашу укупну економију и на источну Србију. Зато посматрамо стратешко партнерство као развојни пројекат који треба да обезбеди да та компанија дугорочно стабилно функционише и повећава производњу, како би то имало велики утицај на БДП, навео је министар.

Према његовим речима, стратешки партнер треба да докапитализује РТБ, односно да уложи у нове инвестиције у рударство.

Антић је подсетио на то да је изграђена нова топионица, нова фабрика сумпорне киселине и да је уложено у опрему и флотације, док су сада потребне инвестиције у рударство како би се повећала производња.

Циљ је, како је рекао, да РТБ буде моћна компанија. Уз нове руднике који се отварају – литијума у западној Србији, као и бакра и злата у источној Србији, очекујемо да допринос рударства БДП порасте са један на преко пет одсто.

То би био снажан напредак и капитално би се одразило на нашу економију и отварање нових радних места, а свако радно место у рударству генерише читав низ других радних места, закључио је Антић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs