Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Наука, уметност и култура покретачи друштвеног и економског развоја

Наука, уметност и култура покретачи друштвеног и економског развоја

Београд, 9. јул 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас на отварању Светског конгреса Међународне федерације за позоришна истраживања (ИФТР) да су наука, уметност и култура кључни покретачи друштвеног и економског развоја.


Преносимо у целини говор премијерке Ане Брнабић на отварању овог скупа у Народном позоришту у Београду:

"Даме и господо, драги гости, драги пријатељи,

Неизмерно ми је задовољство што сам у прилици да вам пожелим добродошлицу у Београду на Светском конгресу Међународне федерације за позоришна истраживања 2018. године.

У име Владе Србије заиста сам почаствована тиме што ћу у Београду пожелети добродошлицу за више од 1.000 професионалаца, теоретичара и практичара позоришних и извођачких уметности из целог света.

Светски конгрес ИФТР-а организовали су Студио-лабораторија извођачких уметности Универзитета у Београду, Факултет драмских уметности - организација која ове године слави 70-годишњицу.

Морам да честитам професору Ивани Вујић и декану Милошу Павловићу на освајању кандидатуре за овај конгрес у тесној трци са великим конкурентом Шангајем. Честитам и захваљујем вам на вашој заиста задивљујућој посвећености и преданости. Сигурна сам да сте фантастични домаћини вашим дивним гостима.

Србија има дугогодишњу позоришну традицију којом се поносимо. Стога нам организовање овог престижног конгреса пружа прилику да прикажемо наше уметнике и њихове креативне радове глобалној публици и да се укључимо у стимулативне разговоре са представницима разних култура и са различитим гледиштима.

Нарочито бих желела да вам скренем пажњу на БИТЕФ - један од водећих европских фестивала класичног и експерименталног позоришта, који се већ више од 50 година одржава у септембру сваке године. БИТЕФ је сјајан пример за то како су позориште и перформанс цветали у Србији током последњих пола века. Свима онима који су заинтересовани срдачно бих препоручила да се врате у Београд на 52. издање БИТЕФ-а.

Била би нам част да вас поново угостимо у нашој дивној земљи.


Уверена сам да су наука, уметност и култура кључни покретачи друштвеног и економског развоја, а ми као Влада предано смо радили да створимо окружење у којем се култура, креативност и критичко мишљење негују и цене.

У протеклих годину дана завршили смо реновирање два наша највећа музеја у Србији - Музеј савремене уметности и Народни музеј. Желела бих да вас позовем да посетите оба музеја, јер ћете заиста уживати у најбољој српској, чак и европској уметности и културној баштини од неолитског и римског доба, кроз средњи век, до уметности 19. и 20. века.

Ако будете у прилици и поред веома тесног распореда, обавезно посетите Музеј савремене уметности на ушћу Саве у Дунав. То је прелепо модерно здање југословенске и српске уметности које ће од септембра 2019. године бити домаћин највеће ретроспективне изложбе светски познате концептуалне уметнице из Србије Марине Абрамовић.

Можда бисте желели да останете у Србији на најбољем европском музичком фестивалу EXIT, који се одржава крајем ове недеље, од 12. јула у Новом Саду, на тврђави на Дунаву, на само сат времена од Београда. На њему наступају најбоље музичке групе из целог света и региона и окупљају се посетиоци из целог света.

Надам се да ће вам овај конгрес омогућити да видите Београд и Србију онако како је ми увек видимо - као живу, мултикултурну земљу на раскрсници Истока и Запада, као ризницу културног богатства и баштине.

Верујем да ова врста културне размене, ова културна дипломатија, не само што нам омогућава да учимо једни од других и да се развијамо као појединци, већ и да ценимо наше разлике и идентитете и развијемо међусобно поштовање и боље начине сарадње. Надам се, када будете одлазили из наше земље, да ће вас истински инспирисати наша култура, уметност и наш народ.

Дакле, још једном, добродошли, хвала вам на томе што сте дошли у Србију. Желим вам стимулативан и инспиративан ИФТР- Конгрес, као и да имате прилику да упознате и уживате у Београду и Србији док сте овде.

Захваљујем се", навела је Брнабић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs