Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Стварање бољег привредног амбијента у Србији

Стварање бољег привредног амбијента у Србији

Суботица, 5. јул 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је Царинска испостава Слободна зона "Суботица" основана због значајног раста обима производње компанија које послују у режиму Слободне зоне, али и због будућих инвеститора.


Мали је, током обиласка овог модерног царинског терминала у оквиру обележавања годину дана рада Владе Србије, истакао да је реч о инвестицији у износу од приближно 50 милиона динара, уз напомену да је та средства обезбедила Влада Србије.

Он је нагласио да је Слободна зона важна не само за Суботицу, већ и за Хоргош, Келебију, Бајмок, Бачку Тополу и Бачке Винограде и Кикинду, с обзиром на то да се покретањем привреде у једном делу, у једној зони, покрећу привреда и активности у читавом округу.

Резултати које смо постигли у нашој земљи у првих шест месеци ове године показују да никада нисмо имали мању незапосленост, истакао је министар и подсетио на то да је у Суботици 2010. године било 26 одсто незапослених, а 2017. године само 11 одсто.

Он је најавио да ће као министар финансија обилазити све слободне зоне и царинске испоставе у нашој земљи како би се њихов рад убрзао, а инвеститори били задовољнији и улагали још више новца у нашу земљу.

Мали је поновио да су јавне финансије стабилне и консолидоване, и додао да је у првих шест месеци ове године суфицит достигао 30,9 милијарди динара, при чему је планирани дефицит био 22 милијарде, тако да преко 50 милијарди имамо бољи резултат него што смо планирали.

Према његовој оцени, то је веома важна вест за грађане Србије, која показује оправданост управо ове стратегије да кроз директан рад са инвеститорима и кроз могућност да им помогнете допринесете томе да што више инвестирају у вашу земљу, отворе нова радна места и тако напуне буџет локалне самоуправе, у овом случају Суботице, а на тај начин и буџет Републике Србије.


Управо зато сада разговарамо о повећању плата и пензија и даљим инвестицијама, али и о улагањима у нове ауто-путеве, мостове, болнице, школе и домове здравља, истакао је министар.

Он је рекао да је нови царински терминал изграђен по најсавременијим стандардима, и додао да су осим пословне зграде Царинског терминала, која има 272 метра квадратна, изграђене саобраћајнице са паркинзима за теретна возила и паркинзи за путничка возила, као и резервоар за противпожарну заштиту, са црпном станицом.

На овај начин, осим бољих услова за инвеститоре, створили смо и боље услове за рад царинских службеника, који користе новоизграђени објекат, указао је Мали и подсетио на то да је у Слободној зони у Суботици укупан промет свих корисника током прошле године износио приближно 850 милиона евра.

Подаци говоре и о томе да годишње овде прође између 15.000 и 20.000 возила. Такође, број запослених у Слободној и Привредној зони у Суботици је у сталном порасту.

Тренутно је ангажовано више од 6.000 радника, па се може говорити о порасту од 800 до 1.000 радника на годишњем нивоу.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs