Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > У септембру одлука о повећању плата и пензија

У септембру одлука о повећању плата и пензија

Београд, 5. јул 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће бити настављено са стратегијом фискалне консолидације, као и да су јавне финансије стабилне и потпуно консолидоване.

Фото: pink.rs

Мали је, гостујући у Јутарњем програму Телевизије Пинк, рекао да је у првих шест месеци суфицит достигао 30,9 милијарди динара, планиран је дефицит од 22 милијарде динара, тако да за више од 50 милијарди динара имамо бољи резултат него што је планирано.

Дефинитивно наша привреда најбрже расте, лидер смо у региону, инфлација нам је најнижа, смањили смо незапосленост. Будући да имамо новца у буџету, зашто га не бисмо уложили у наше грађане. Кроз финансијску стабилност за коју смо се тешком муком изборили, сада нам само остаје да задржимо овај ниво и да, кроз нове изворе раста и повећање пата и пензија, подигнемо животни стандард грађана и младе људе задржимо у земљи да овде остваре своје снове, истакао је Мали.

Према његовим речима, стопа раста наше привреде у првом кварталу износи 4,6 одсто, што је велика стопа, са тенденцијом да буде још већа.

На међугодишњем нивоу имамо стопу инфлације између 1 и 2 одсто, дакле, скоро да и не постоји, а 2013. године износила је више од 14 одсто. Имате стабилан динар и просечну плату која стално расте. Учешће јавног дуга у БДП-у је 59,8 одсто у мају месецу, а идемо на испод 50 одсто. У првих годину дана рада Владе можемо се похвалити сјајним финансијским резултатима. Најтеже године су иза нас, сада нас чека само лепа будућност, рекао је министар финансија.

Мали је најавио и поновни долазак Мисије ММФ-а у септембру у Београд.

Биће то тешки разговори, када се очекује коначна одлука о повећању плата и пензија, али сам сигуран да ћемо успети да их убедимо, јер у буџету има новца за то. Најтеже је било 2013. године, када је земља била на ивици банкрота. Храбрим одлукама и корацима Владе Србије ствари су се промениле набоље и сада је време да грађани осете бољитак кроз бољи стандард. Исказао бих захвалност и нашим најстаријим суграђанима на стрпљењу и разумевању, навео је министар.

Он је најавио и нови пакет подстицајних мера, а тренутно се раде детаљне анализе, док ће се у септембру изаћи са пакетом стимулативних мера које ће додатно направити привреду конкурентнијом, а то се највише односи на смањење пореза на зараде и смањење појединих намета.

Тиме ћемо, како је истакао, подстаћи предузетнике на то да више запошљавају и да буде много мање запошљавања „на црно“. То је уједно и борба против сиве економије, која је врло важна за државу.

Фото: pink.rs

Мали је, говорећи о реформи Пореске управе, навео да је нови Правилник о ПДВ-у само први корак у реформи пореске администрације, која нас очекује у наредном периоду.

Правилник има за циљ да повећа ефикасност рада Пореске управе и да убрза како евиденцију, тако и повраћај пореза на додату вредност. Кроз нови правилник Пореска управа ће одмах видети да ли има неких индикација проблема, те ће се лакше и брже враћати ПДВ привредницима, објаснио је он.

Мали се осврнуо и на јучерашњи састанак министара економије у оквиру Берлинског процеса у Бечу.

Ми смо тамо са нашим резултатима у области јавних финансија били апсолутне звезде и врло сам поносан на то. На састанку сам говорио о томе да је робна размена и трговинска сарадња са чланицама ЦЕФТЕ од стратешког значаја, а само прошле године Србија је имала 3,9 милијарди евра трговинске размене са чланицама ЦЕФТЕ, од чега је 3,1 милијарде евра наш извоз.

Зато је важно да се види како да се смање нецаринске баријере које спречавају развој трговине у нашем региону, јер се на тај начин поспешује развој инфраструктуре и нових радних места, што и јесте политика Владе Србије, нагласио је Мали.

Министар финансија је додао да је у Бечу говорио и о дигитализацији, где смо такође лидери јер 10 одсто БДП-а наше земље чини управо ИТ индустрија, која бележи високе стопе раста из године у годину, а само ове године имамо скоро милијарду евра извоза кроз ИТ индустрију.

Мали је, на питање докле се стигло са темом изградње Националног стадиона, рекао да је сутра прва седница радне групе где ће управо то бити главна тема.

Већ смо разговарали са УЕФА око капацитета и анализирали где би могао да буде изграђен и могу рећи да је ово је пројекат у рангу Београда на води. Није то само изградња стадиона, то је улагање у спортску инфраструктуру у целој Србији. Тај стадион биће круна наших напора да подигнемо спорт на највиши ниво у земљи, а уједно биће и симбол Града Београда, закључио је министар.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs