Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Европска инвестициона банка најважнији партнер Србије

Европска инвестициона банка најважнији партнер Србије

Београд, 22. јун 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је Европска инвестициона банка (ЕИБ) најважнији партнер Србије у реформама и модернизацији, а да је најпоноснија на заједнички пројекат клиничког центра у Нишу.


Брнабић је, на прослави 60 година постојања ове финансијске институције, рекла да Влада Србије са том банком у овом тренутку има пројекте у вредности од милијарду евра.

Пројекти здравствене инфраструктуре које имамо са ЕИБ-ом вредни су 600 милиона евра. Планирамо почетак реконструкције Клиничког центра Србије, Војводине у Новом Саду и у Крагујевцу, рекла је она.

Председница Владе је рекла да су суштина бржег напретка Србије пројекти дигитализације и стартапова, и додала да имамо у плану да заједно уложимо 60 милиона евра у научно-технолошке паркове.

Према њеним речима, у изградњи је такав парк у Новом Саду, а требало би да буде завршен до краја 2019. године, навела је Брнабић.
Она је изразила наду да ће до краја лета почети изградња нучно-технолошког парка у Нишу, лабораторијске ламеле на Електротехничком факултету у Нишу и многи други.

Премијерка је најавила покретање пројеката који се тичу региона, као што су гасна интерконекција и "ауто-пут мира" од Ниша до Приштине, јер без стабилног региона нема стабилне и јаке Србије.

Директор представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравка Негре подсетила је да је та банка присутна на Балкану још од 1977. године када је помогла градњу ауто-пута Братства и јединства. 

Мало која институција се може похвалити таквом историјом. Наша банка постоји 60 година, а 40 година је присутна на Балкану. До сада смо уложили више од 10 милијарди евра у регион, а половина од тих средстава је опредељена за пројекте у Србији, рекла је Негре.

Прослави је присуствовао и шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs