Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Обележена 20-годишњица отмице српских рудара у Белаћевцу

Обележена 20-годишњица отмице српских рудара у Белаћевцу

Београд, 22. јун 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић поручио је данас на скупу којим је обележена 20-годишњица отмице српских рудара на површинском копу Белаћевац на Косову и Метохији, да Србија не сме да заборави ниједну недужну жртву у покрајини.


Ђорђевић је истакао да се чувањем сећања одаје поштовање недужним жртвама, додавши да се таква страдања невиних људи никада више не смеју догодити.

Ово је веома тужан дан за Србију. Пре 20 година, на овај дан страдало је недужно српско становништво од стране албанских зликоваца, који су узели себи за право да одузимају туђе животе, подсетио је он.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања очувањем ратних војних меморијала жели да сачува српску традицију и подсети на херојство нашег народа, истакао је министар.

Припадници ОВК су у раним јутарњим часовима 22. јуна 1998. године истерали из аутобуса, којим су се превозили на посао, деветоро Срба – радника површинског копа "Белаћевац" Термоелектране Обилић и одвели их у непознатом правцу.

Отети су Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.

Киднаповање рудара са копа "Белаћевац" прво је у низу масовних киднаповања Срба на Косову и Метохији од стране припадника терористичке ОВК.

У наредне две и по године киднаповано је више од 1.000 Срба на Косову и Метохији, а судбина њих 532 ни данас није позната, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs