Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Важна улога Географског факултета у сфери заштите животне средине

Важна улога Географског факултета у сфери заштите животне средине

Београд, 22. јун 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван присуствовао је данас свечаној академији поводом обележавања 125-годишњице постојања и успешног рада Географског факултета Универзитета у Београду.


Триван је, честитајући јубилеј, рекао да је улога високошколских организација у науци и образовању младих стручњака изузетно значајна основа заштите животне средине и очувања природних ресурса и представља својеврстан патриотски чин.

Љубав према сопственој земљи се огледа у опхођењу према животној средини, а да би волели своју земљу, неопходно је да познајемо њену географију, нагласио је он.

Министар је указао на то да је стручност и компетентност у области географије, као и у области животне средине, од пресудног значаја, јер је реч о проблемима који утичу на нашу и будућност наше деце.

Он је послао поруку студентима овог факултета да воле своју струку, да воле своју земљу, и да ће тако бити изванредни у ономе што раде.

Триван је поручио да ће Министарство животне средине пружити шансу младим људима да својим знањем допринесу решавању многобројних проблема у области животне средине.

Министру је овом приликом додељена Плакета за наручите заслуге и допринос у развоју Географског факултета.

На овај дан 22. јуна 1893. године, српски великан, академик и ректор Јован Цвијић основао је Географски завод као претечу садашњег Факултета и тиме поставио пут савременом изучавању простора, природе, људи и појава које нас окружују.

Афирмација географије, која је верификована на најважнијим европским и светским институцијама, и даље је у току, а Географски факултет, од тог датума, постоји и ради као институција у континуитету са више од 100 запослених и приближно 3.000 студената на свим нивоима студија.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs