Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Либерија повукла признање такозваног Косова

Либерија повукла признање такозваног Косова

Београд, 20. јун 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас министра спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеја, који му је предао ноту1 којом се Србија обавештава да је та земља повукла признање једнострано проглашене независности Косова.


Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Финдлејем, изразио неизмерну захвалост Либерији због тога што разуме позицију Србије, истакавши да је то веома важно за нашу земљу, али и за укупан процес дијалога, јер показује да све стране морају да учине напоре да се дође до праведног и компромисног решења.

Први потпредседник Владе је нагласио да је ово доказ да је процес повлачења признања такозваног Косова у пуном замаху, и поручио да ћемо наставити да радимо на томе зато што желимо да се дијалогом дође до компромисног решења.

Он је објаснио да је Либерија признала Косово одлуком из 2008. године, и додао да је сада ту одлуку поништила док траје дијалог под окриљем ЕУ, јер не жели да се ставља ни на једну страну.

За нас је та одлука веома важна, добра и позитивна и показује да дијалог даље траје. Ово је наш допринос наставку дијалога у Бриселу у недељу, поручио је он.

Дачић је са министром спољних послова Либерије данас потписао шест споразума – Споразум о пријатељству и сарадњи Србије и Либерије, Споразум о економској сарадњи двеју влада, Споразум о сарадњи у области туризма, Меморандум о разумевању министарстава иностраних послова двеју земаља о политичким консултацијама, Споразум о сарадњи у области пољопривреде и Споразум о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Србије и Спољнополитичког института Министарства иностраних послова Либерије.

Такође, први потпредседник Владе је подвукао да је Србија поносна на историју добрих односа са Либеријом, који датирају још из доба бивше Југославије, као и заједничких активности у оквиру Покрета несврстаних.

Следеће године, како је навео, прославићемо шест деценија од успостављања дипломатских односа.

Дачић је подсетио на то да је Либерија прва независна земља у Африци, још од 19. века.

Он је истакао да је постигао договор са министром спољних послова Либерије да се земље консултују и координирају на међународном плану, додавши да је Либерија саопштила да ће са нашом земљом договарати приступ око за нас најважнијих питања, посебно када је реч о Косову и Метохији.

Финдлеј је указао на то да је Влада Либерије препознала чињеницу да Београд и Приштина преговарају под покровитељством ЕУ, те да Либерија повлачи признање независности Косова док ти разговори буду трајали.

Он је додао да је његова посета могућност да Србија и Либерија отворе нову страну у историји својих односа, и подсетио на то да су Либерија и Србија кроз бившу Југославију, увек биле пријатељи.

У мојој земљи је данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства са вама и људима из Србије. Данас смо потписали шест споразума и ти билатерални документи биће корисни за оба наша народа. Либерија је заинтересована за грађење добрих односа са Србијом и партнерство које ће донети корист обема земљама, нагласио је Финдлеј.

Нота којом Либерија обавештава Србију да је повукла признање једнострано проглашене независности Косова

1. Нота на енглеском језику | Превод на српски језик


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs