Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Сарадња са Холандијом у развоју и примени иновација у пољопривреди

Сарадња са Холандијом у развоју и примени иновација у пољопривреди

Београд, 20. јун 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић разговарао је са амбасадором Краљевине Холандије у Србији Хенком ван ден Долом о сарадњи две зенље у области иновација и технолошког развоја.


Поповић је истакао да Србија жели да се ослони на искуства Холандије у дигитализацији и изградњи српског иновационог екосистема, и подсетио на то да је Холандија један од лидера ЕУ у дигитализацији, посебно у дигитализацији пољопривреде.

Ова земља је други извозник пољопривредних производа у свету, одмах након Сједињених Америчких Држава, а пре свега захваљујући сталном развоју и примени иновација у пољопривреди, указао је он.

Министар је додао да ту види велики потенцијал за сарадњу двеју земаља, јер и Србија остварује запажене резултате у дигитализацији пољопривреде.

Поповић је нагласио да је наша земља упозната са искуствима Холандије у развоју иновационе инфраструктуре, истакавши да Научно-технолошки парк у Амстердаму представља изванредан пример споја индустрије, науке и иновација.

Србија у овом тренутку гради два научно-технолошка парка у Новом Саду и Нишу, а укупна вредност инвестиције прелази 30 милиона евра. Желимо да створимо најбољи амбијент за сарадњу науке и привреде, за развој српске индустрије, и останак младих у Србији, рекао је он.

Ван ден Дол је потврдио да постоји велики потенцијал за сарадњу Србије и Холандије у развоју иновација у пољопривреди.

Холандија је мала земља која храни цео свет и која је постала генератор пољопривредног напретка у Европи, истакао је он и додао да златни троугао, заслужан за успех Холандије у овом пољу чине држава, приватни сектор и академска заједница.

Ван ден Дол је истакао значај сарадње научно-истраживачких организација из Србије и Холандије и изразио спремност његове земље да подржи српске институте у истраживањима која могу да донесу обострану корист за две земље.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs