Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија спроводи препоруке УН о правима особа са инвалидитетом

Србија спроводи препоруке УН о правима особа са инвалидитетом

Београд, 14. јун 2018. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић изјавила је данас да је Србија ратификовала осам најважнијих уговора о људским правима насталих под окриљем УН, међу којима је и Конвенција о правима особа са инвалидитетом.


Пауновоћ је на скупу, поводом обележавања 10 година од ступања на снагу Конвенције о правима особа са инвалидитетом, нагласила да наша земља посвећује пуну пажњу у спровођењу обавеза из ратификоване Конвенције о правима особа са инвалидитетом.

Влада је, како је подвукла, у складу са преузетим обавезама усвојила и Иницијални извештај о примени Конвенције о правима особа са инвалидитетом 10. маја 2012. године.

То је први извештај који је држава, у складу са процедуром, поднела Комитету за права особа са инвалидитетом, навела је она и додала да је извештај израђен у инклузивном процесу.

Према њеним речима, то је подразумевало консултације са ресорним министарствима, релевантним покрајинским органима, независним телима, али и организацијама цивилног друштва како би се добила свеобухватна слика активности које се реализоване у целој земљи.

Делегација Србије представила је Иницијални извештај о примени Конвенције о правима особа са инвалидитетом на 15. заседању Комитета за права особа са инвалидитетом 5. и 6. априла 2016. године у Женеви, подсетила је Пауновић.

Комитет је, како је објаснила, размотрио и извештај из сенке који је поднела коалиција коју су чинили Национална организација особа са инвалидитетом, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, Центар за оријентацију друштва, регонални центар за Европу, док је свој алтернативни извештај поднела и МДРИ-с.

По разматрању Иницијалног државног и алтернативних извештаја, Комитет за права особа са инвалидитетом усвојио је Закључна запажања и Србији упутио 37 препорука, прецизирала је Пауновић.

Наша држава је, како је навела, у априлу 2017. године Комитету доставила Извештај о спровођењу приоритетних препорука из Закључних запажања. У питању су препоруке број 34. и 54, а односе се на забрану медицинских мера без претходне сагласности особе, као и запошљавање и професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом.

Влада је у децембру 2014. године основала Савет за праћење примене препорука механизама УН за људска права.

Задатак Савета јесте да прати примену препорука које Србија добија у процесу Универзалног периодичног прегледа и препорука уговорних тела УН – Комитета за људска права, Комитета за економска, социјална и културна права, Комитета за укидање расне дискриминације, Комитета за елиминисање дискриминације жена, Комитета против тортуре, Комитета за права детета, Комитета за права особа са инвалидитетом и Комитета за присилне нестанке.

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs