Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Богата активност Удовичића пред отварање СП у Москви

Богата активност Удовичића пред отварање СП у Москви

Београд/Москва, 14. јун 2018. године – Делегација Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, коју предводи министар Вања Удовичић, учествовала је на министарском састанку у Москви који је организован уочи свечаног отварања Светског првенства у фудбалу.

Фото: mos.gov.rs

Министарски састанак је одржан у организацији Проширеног парцијалног споразума за спорт Савета Европе (ЕПАС) и Министарства спорта Руске Федерације.

Циљ скупа био је да учесници размене искуства и мишљења о изазовима и правним аспектима борбе против манипулације спортским такмичењима у контексту Маколин конвенције – Конвенције Савета Европе о манипулацији спортским резултатима.

Конвенција о манипулацији спортским резултатима, која је у септембру 2014. године отворена за потписивање, настала је као продукт вишегодишњег рада свих чланица ЕПАС-а, као и приређивача игара на срећу и спортских организација које су представљене кроз Европску мрежу невладиних спортских организација.

Овакав заједнички рад и залагање имали су за циљ упућивање јасне поруке свим заинтересованим странама колико је за спорт битно радити на унапређењу заштите регуларности спортских такмичења, имајући у виду то да је у претходним годинама управо тема намештања спортских мечева била предмет бројних расправа на европском и светском нивоу.

Скупу, поред министра спорта Руске Федерације који је домаћин, присуствовали су и министри надлежни за спорт и делегације Исланда, Марока, Португала, Србије, Аустрије, Бугарске, Бахреина, Еритреје и представници Савета Европе.

Удовичић је током дискусије подсетио на то да је Влада Србије прошле године оформила Национални савет за спречавање негативних појава у спорту, који делује кроз пет радних група.

Радом овог савета, како је подвукао, стварамо превентивне механизме за спречавање негативних појава у спорту, као и механизме контроле и санкционисања.

Према његовим речима, поред Националног савета, изазови са којима се сусрећемо на спортским догађајима препознати су и Законом о спорту, Законом о спречавању допинга у спорту, стратегијом развоја спорта и Националном стратегијом за борбу против насиља и недоличног понашања на спортским приредбама.

Србија у последње четири године бележи битно смањење и вишеструко умањење броја нереда и немилих догађаја на спортским догађајима, али свакако тежи потпуној елиминацији свих негативних појава у спорту, закључио је министар.

На маргинама састанка у Москви, Удовичић је имао и низ билатералних сусрета са министрима задуженим за спорт и њиховим делегацијама.

Он је са министром спорта Руске Федерације Павелом Колобковим разматрао могућности и оквире да два министарства спорта успоставе и формалну сарадњу закључивањем меморандума о разумевању, којим би се дефинисале конкретне области и облици сарадње.

Саговорници су том приликом разменили и искуства у организацији и значају великих спортских такмичења, при чему је Удовичић упутио честитке Колобкову на организацији Светског првенства у фудбалу.

На састанку са министром спорта Марока Рашидом Талби Аламијем било је речи о могућностима сарадње двеју држава у области спорта, искуствима у борби против негативних појава у спорту, спортској медицини, стварању услова за такмичења спортиста и подстицању сарадње између спортских организација двеју држава.

Са министром омладине и спорта Бугарске Красеном Кралевом, Удовичић је разговарао о јачању сарадње кроз спортски туризам, уз презентовање спортских кампова којима располаже Србија, погодним за припреме бугарских спортиста у фудбалу, рукомету, кошарци и одбојци.

Током састанка са министром омладине и спорта Краљевине Бахреин Хишам Бин Мохамед Ал-Џодером, Удовичић је изнео могућност да њихови спортисти обављају припреме у спортским камповима у Србији, као и у Националном тренинг центру при Заводу за спорт и медицину спорта, који је опремљен објектима за тренинг, контролу физичких способности спортиста, дијагностику у области спортске медицине и за психолошка тестирања.

Министар спорта Бразила Леандро Круз Фрос Да Силва и Удовичић разговарали су о унапређењу сарадње у бројним сегментима спорта, с обзиром на то да је управо ових дана покренут предлог да се на нивоу влада двеју држава припреми споразум о сарадњи у области културе, образовања, спорта и омладине.

Министар је имао прилику да разговара и са генералним секретаром ЕПАС-а Станисласом Фросардом о ангажовању Србије у тој организацији.

ЕПАС је платформа за спортску сарадњу између државних органа земаља чланица, која подстиче дијалог између државних органа и спортских организација и на тај начин настоји да допринесе бољем управљању, с циљем да спорт постане инклузивнији сегмент свакодневног живота.

ЕПАС развија политике и стандарде, прати их и помаже у изградњи капацитета и размени примера добрих пракси.

Државни секретар за омладину и спорт Министарства образовања Португала Жао Пауло Ребело исказао је захвалност Удовичићу на пријему делегације Института за спорт и младе Португала и организовању вишедневне посете 2015. године, и истовремено упутио позив српској страни за узвратну посету и обилазак националног тренинг центра "Жамор".

Исланд је на овом скупу представљао виши саветник Оскар Пор Армансон, а у разговору са њим заједнички је констатовано да потенцијал за успостављање сарадње постоји, пре свега, у спортском туризму и размени искуства у развијању спортске инфраструктуре.

Након састанка, Удовичић је присуствовао церемонији свечаног отварања Светског првенства у фудбалу, на којем очекује запажен успех наше репрезентације, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs