Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Повећати заступљеност Рома у органима јавне управе

Повећати заступљеност Рома у органима јавне управе

Београд, 14. јун 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић разговарала је данас са председником и секретаром Светске организације Рома (СРО) – Јованом Дамјановићем и Бајрамом Халитијем о унапређењу положаја ромске заједнице у нашој земљи.

Фото: mpravde.gov.rs

Кубуровић је, у разговору у којем је било речи и о даљем јачању права националних мањина у складу са Акционим планом за Поглавље 23, изразила наду да ће ускоро бити постигнут компромис између цивилног сектора и адвокатуре у вези са Нацртом закона о бесплатној правној помоћи, чији је циљ да се свим грађанима Србије омогући једнак приступ правди.

Представници Светске организације Рома указали су на то да је у Србији знатно виши степен поштовања права ромске заједнице, не само у односу на државе региона, већ и у односу на многе државе ЕУ, али да увек постоји простор за његово даље унапређење.

Они су навели да припадници ромске заједнице постојеће проблеме желе да решавају у институцијама државе, и истакли потребу већег присуства Рома у органима јавне управе.

Саговорници су се, када је реч о Акционом плану за Поглавље 23, чије се потпоглавље односи на унапређење владавине права и јачање права националних мањина, усагласили о потреби активнијег присуства представника Рома у спровођењу мера из Акционог плана.

На састанку је истакнута и потреба да ромски адвокати и представници СРО посећују припаднике ромске националне мањине који издржавају казну у затворима у Србији, као и потреба за бесплатном правном помоћи.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs