Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија посвећена унапређењу права особа са инвалидитетом

Србија посвећена унапређењу права особа са инвалидитетом

Београд, 14. јун 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је Србија снажан заговорник унапређења права особа са инвалидитетом и поуздан партнер међународне заједнице у афирмацији и развоју заштите права тих особа.


Званични сајт Владе Србије преноси у целости говор који је Дачић одржао на скупу поводом обележавања 10 година од ступања на снагу Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом:

"Поштовани гости,
Уважени представници дипломатског кора у Републици Србији,

Част ми је и задовољство да поздравим све учеснике скупа који организујемо поводом 10-годишњице ступања на снагу Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом.

Желео бих да захвалим на иницијативи за организацију данашњег окупљања Дамјану Татићу, уваженом члану и потпредседнику Комитета УН за права особа са инвалидитетом. Подсетићу на то да је Татић члан Комитета за права особа са инвалидитетом у другом узастопном четворогодишњем мандату, што је потврда његовог изузетног доприноса и експертизе у овом најважнијем међународном механизму за заштиту и унапређење права особа са инвалидитетом.

Изражавам пуну захвалност на учешћу Зорану Ђорђевићу, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сузани Пауновић, в. д. директорки Канцеларије за људска и мањинска права, Карли Херши, резидентном координатору Уједињених нација, и Милану Стошићу, председнику Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Десетогодишњица ступања на снагу Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом прилика је да се подсетимо неких важних чињеница у вези са овим значајним међународним правним инструментом, да поделимо и размотримо искуства која смо научили у последњих десет година примене Конвенције, укажемо на најважније изазове за остваривање ефикасније примене прописаних међународних стандарда за права особа са инвалидитетом, као и да реафирмишемо посвећеност Србије и наше залагање за промовисање принципа и обавеза из Конвенције и њихову доследну примену у пракси, у партнерству са свим надлежним државним органима, а посебно са организацијама и удружењима особа са инвалидитетом.

Данашњи дијалог представља прилику да се чланови дипломатског кора у Републици Србији ближе упознају са улогом Комитета УН за права особа са инвалидитетом на плану промовисања и заговарања универзалне заштите права ове рањиве категорије становништва и доприносом овог међународног тела сарадњи између држава у овој области.

Постизање социјалне кохезије један је од циљева сваке унутрашње политике, а размена идеја и добрих пракси важан је елемент у формулисању и примени политика које доприносе задовољавању интереса свих друштвених категорија, односно, елиминисању свих облика дискриминације.

Подсетићу на то да је Генерална скупштина Уједињених нација једногласно усвојила Конвенцију о правима особа са инвалидитетом 13. децембра 2006. године, која је ступила на снагу 3. маја 2008. године.

Конвенцију је до сада ратификовало 177 држава чланица Уједињених нација, што је огроман успех и потврда значаја који државе широм света придају овом питању. Република Србија је потписала Конвенцију о правима особа са инвалидитетом и Опциони протокол 17. децембра 2007. године а ратификовала 31. јула 2009. године.

Циљ Конвенције јесте да се унапреди, заштити и осигура пуно и једнако уживање свих људских права и основних слобода свим особама са инвалидитетом.

Основна начела Конвенције су: поштовање урођеног достојанства особа са инвалидитетом и њихове индивидуалне самосталности, укључујући слободу властитог избора и независност; забрана дискриминације; пуно и ефикасно учешће и укључивање у друштво; уважавање разлика и прихватање особа са инвалидитетом као дела људске разноликости и човечанства; једнаке могућности; доступност; равноправност жена и мушкараца; уважавање развојних способности деце са инвалидитетом као и поштовање права деце са инвалидитетом на очување свог идентитета.

Република Србија је снажан заговорник поштовања и унапређења права особа са инвалидитетом. Са аспекта Министарства спољних послова желео бих да поручим да је Република Србија поуздан партнер међународне заједнице у процесу сарадње, не само у домену примене наших обавеза које проистичу из Конвенције, већ и у смислу пружања подршке свим усаглашеним иницијативама за афирмацију и развој заштите права особа са инвалидитетом на међународном нивоу.

У том смислу, Република Србија је традиционални коспонзор резолуција Савета за људска права и Генералне скупштине УН о правима особа са инвалидитетом, о којима преовлађује консензус међународне заједнице, што је потврда заједничке одговорности и разумевања које државе широм света придају третирању овог питања и пример узорне сарадње у Уједињеним нацијама.

Наша сарадња са системом Уједињених нација у области заштите права особа са инвалидитетом свестрано је реализована управо у нашем односу са Комитетом за права особа са инвалидитетом.

Наш приступ сарадњи у овом контексту јесте да подношење и разматрање извештаја, односно, упућивање препорука од стране Комитета, није почетак и крај нашег ангажмана, већ део континуираног процеса разматрања, у циљу примене најбољих решења која су у интересу особа са инвалидитетом. Институционализација овог процеса, у виду успостављања Савета за праћење примене препорука уговорних тела УН, најбоља је конкретна илустрација нашег приступа.

Драги пријатељи,

Хтео бих да, још једном, изразим дубоку захвалност члану и потпредседавајућем Комитету за права особа са инвалидитетом Дамјану Татићу на његовој посвећености и доприносу раду Комитета у протеклих осам година.

Квалитет залагања господина Татића, његово учешће у раду Комитета, посебно рад на генералним коментарима о приступачности, његов ентузијазам, енергија и одговорност, требало би да буду инспирација свим будућим кандидатима за чланове уговорних тела Уједињених нација.

Министарство спољних послова, поред политичке подршке на промовисању људских права особа са инвалидитетом, пружило је и подршку избору господина Татића, као и подршку његовом успешном обављању функције, чиме се протеклих година успешно реализовала једна важна међународна активност која је допринела угледу Републике Србије у међународној заједници.

Захваљујем на пажњи", истакао је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs