Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Отворена најсавременија биохемијска лабораторија у Србији

Отворена најсавременија биохемијска лабораторија у Србији

Београд, 14. јун 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар здравља Златибор Лончар и вршилац дужности директора Клиничког центра Србије Милика Ашанин отворили су данас најсавременију биохемијску лабораторију у Србији, у вредности од 1,5 милиона евра, која је донација америчке компаније "Абот".


Брнабић је, на отварању централне лабораторије Центра за медицинску биохемију Клиничког центра Србије, изразила захвалност амбасадору САД у Србији Кајлу Скоту на посредовању у овој донацији, јер се тиме Србија сврстала међу пет држава у свету које имају ову врсту дијагностичке лабораторије.

Она је подвукла да Влада Србије улаже у здравство, а реформа тог сектора је једна од најтежих и најзахтевнијих, и напоменула да се чини све да лекари и медицинско особље остану да раде у нашој земљи.

Радимо на изградњи нове и реконструкцији постојеће инфраструктуре, побољшању услова рада у систему здравства и повећању плата и новог запошљавања лекара, медицинског особља, сестара и техничара, рекла је премијерка.

Лончар је указао на то да је америчка компанија "Абот" уложила 1,5 милиона евра у погон, додајући да је Србија, поред Немачке, Енглеске, Белгије и Израела, пета земља у свету која има овакву модерну лабораторију.

Министар је навео да ће мање лабораторије унутар клиника Клиничког центра Србије престати да постоје, јер ће већина прећи у нову лабораторију која ће радити 24 часа дневно.

Он је истакао да се ради на томе да се повећају плате здравствених радника, али и напоменуо да се миграције лекара догађају у свим земљама ка онима који имају бољи стандард и веће плате.

Лончар је подсетио и на то да је недавно одобрено да 100 младих најбољих студената медицине буду запослени, и да то не утицати на текуће конкурсе и процесе запошљавања у здравственим установама.

Ашанин је нагласио да кроз лабораторије КСЦ годишње прође 1,2 милиона пацијената и уради се 12 милиона анализа.

Он је подсетио и на то да лабораторија није обнављана 30 година, и додао да ће у новим просторијама бити могуће обрадити у једном часу 1.500 епрувета и урадити више од 5.000 анализа.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs