Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Компромисом створити услове за трајну стабилност на Космету

Компромисом створити услове за трајну стабилност на Космету

Београд, 14. јун 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да председник Србије Александар Вучић улаже више од 80 одсто свог времена у налажење компромиса за Косово и Метохију, који ће допринети безбедности грађана Србије, али и нашег становништва у јужној српској покрајини, њиховог права на живот и рад.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара на отварању централне лабораторије Центра за медицинску биохемију Клиничког центра Србије, истакла да је за компромис потребно најмање двоје, међутим сада је то више чинилаца, и додала да су људи у Приштини рекли да немају своју спољну политику, већ да је то за њих спољна политика Сједињених Америчких Држава (САД).

Она је навела да је управо из тог разлога потребно разговарати и са партнерима из САД о томе какав је дугорочан компромис потребан, као и са колегама из Брисела, који гарантују Бриселски споразум, који више од пет година није имплементиран.

Када је Брисел притиснуо Приштину да имплементира Бриселски споразум у делу за Заједницу српских општина (ЗСО), онда су почели да причају да ЗСО није важна и да ћемо да губимо време, подсетила је председница Владе.

То тако не може. Имате Србију и председника који улаже огромне напоре и храброст да изађе из зоне комфора да бисмо ми показали да је Србија спремна на компромис, подвукла је Брнабић.

Она је нагласила да уколико немамо другу страну која је довољно одговорна да имплементира оно што је потписала, онда се неће разговарати ни о другим питањима.

Брнабић је рекла и да верује да ће то бити тешки разговори у будућности, све тежи, док се Бриселски споразум не имплементира.

Брнабић је, коментаришући одлуку новинарских и медијских удружења да не прихвате новац који им је додељен за медијске пројекте којима су конкурисали код Министарства културе и информисања, рекла да је то њихова одлука, а да је Влада ту да разговара о проблемима и да се труди да их реши.

У разговорима са медијским и новинарским удружењима, Влада ће остати конструктиван партнер и спремна је да са њима разговара о свим проблемима који их тиште, поручила је она, додавши да своје критике са састанака неће износити у јавност.

Уколико желе да узму новац из конкурса могу, ако не, не морају, ми смо ту да разговарамо о њиховим проблемима, истакла је председница Владе.

Она је истакла да јој се не свиђа тренд да медијска удружења након два састанка са Владом о новој медијској стратегији, изађу у јавност и критикују Владу.

Са медијским удружењима сам имала два састанка и, за разлику од њих, нећу коментарисати какви су то састанци били, рекла је Брнабић.

Изашли смо у сусрет и да се направи Координационо тело које ће решавати континуирано проблеме с којима се медији сусрећу. Почели смо да их решавамо и чини ми се да смо дали добар сигнал да желимо да радимо на томе, додала је она.

Премијерка је најавила да ће у понедељак, 18. јуна, када ће бити одржан следећи састанак, са представницима медијских удружења радити на решавању проблема.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs