Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Повећан број привредника у Србији у 2017. години

Повећан број привредника у Србији у 2017. години

Београд, 14. јун 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је данас да је у нашој земљи у 2017. регистровано 10.000 привредника више у односу на претходну годину, чиме се њихов број, које надзире 41 републичка инспекција, повећао на више од 350.000.

Фото: Танјуг

Ружић је, на седници Координационе комисије за инспекцијски надзор, истакао да инспектори сада имају више саветодавну него репресивну улогу, коју задржавамо највише за оне са лошом историјом пословања.

Он је указао на то да је прошле године било 3.000 службених саветодавних посета и да је изречено 8.000 превентивних мера, као и да су инспекције 25.000 пута најавиле надзор.

Министар је додао и да је, појединачно гледано, највећи број надзора обавила Ветеринарска инспекција и то 69.714, а затим Гранична фитосанитарна инспекција са 69.008 надзора, док је најмањи број надзора извршила Буџетска инспекција – 16.

Ружић је рекао да ће инспекције сада ићи у заједнички координисани надзор, за шта је усвојено 18 планова, и додао да су планови усмерени према главним областима сиве економије.

Ради боље комуникације и координације инспектора, ресорно министарство наставља рад на изради софтверске платформе еИнспектор, поручио је он.

Према његовим речима, инспекције убрзано израђују правилнике о елементима за процену ризика који представљају основ Модула за планирање.

Прве четири инспекције (пилот инспекције) – Санитарна, Тржишна, Управна и Инспекција рада крећу са радом у овом софтверу од половине октобра, а за све инспекторе обезбеђујемо и комплетну нову опрему у виду лаптова и бољег интернета, нагласио је министар, уз најаву да ће све остале инспекције по плану од маја следеће године приступити раду у еИнспектору.

С обзиром на недостатак кадровских и материјалних ресурса, министар је најавио да ће до краја године изаћи пред Владу Србије са акционим планом за запошљавање инспектора у наредне три године, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs