Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Завршетак Коридора 10 до краја године

Завршетак Коридора 10 до краја године

Београд, 14. јун 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ћемо до краја ове године моћи да се возимо до Бугарске и Македоније завршеним Коридором 10, а да ћемо најкасније до децембра имати ауто-пут у пуном профилу и са комплетно опремљеним тунелима.

Фото: rts.rs
Михајловић је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), најавила да у уторак, 19. јуна, почиње асфалтирање на деоници Коридора 10 кроз Сићевачку клисуру.

Поред завршетка Коридора 10, до краја године биће готова и деоница Коридора 11 од Обреновца до Прељине, у дужини од 102 километра, што је за Србију, посебно централну Србију и Шумадију, најважнији коридор, указала је она.

Михајловић је додала да очекује да ће почетком јула у Софији бити потписан уговор о финансирању деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге и да је то кључна деоница за повезивање са БиХ и Црном Гором, а најкасније у марту следеће године почеће радови на тој деоници.

Рок за завршетак је две године. У међувремену, радићемо на припреми пројектно-техничке документације за деоницу од Пожеге до Бољара, која је веома скупа и кошта 40 милиона евра, истакла је она.

Према њеним речима, Србија креће и у изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, деонице од Ниша до Плочника, за шта су обезбеђене гаранције у буџету, као и 200 милиона евра од Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке.

Михајловић је, кад је реч о железници, истакла да очекује потписивање комерцијалног уговора за трећу деоницу брзе пруге Београд –Будимпешта, од Новог Сада до Суботице, вредну 940 милиона евра.

Сада се ради на првој деоници од Београда до Старе Пазове, коју изводи кинески партнер, и од Старе Пазове до Новог Сада, коју финансирамо из руског кредита и где радове обављају Руске државне железнице (РЖД) у сарадњи са српским компанијама.

Михајловић је истакла да су први саобраћајни знаци за вожњу дозвољеном брзином до 130 километара на час постављени на ауто-путевима од Батроваца и Хоргоша ка Београду, као и од Београда ка Нишу, а до недеље биће завршено постављање саобраћајне сигнализације на осталим деоницама Коридора 10 и на Коридору 11, деоница од Љига до Прељине.

Она је истакла да су ауто-путеви у Србији уређени по највишим стандардима, и поручила возачима да безбедно возе.

Имамо квалитетан пут, изграђена одморишта, електропуњаче за возила и створили смо све услове за безбедну и квалитетну вожњу, подвукла је Михајловић.

Према њеним речима, до краја године ће кроз Србију проћи 52 милиона возила, што је огромно повећање у односу на 2014. годину, када смо на ауто-путевима имали 34 милиона возила.

Разлог за то је готово завршен Коридор 10, у претходне две године пустили смо у саобраћај 200 километара новог ауто-пута. Логично је да се саобраћај слива кроз Србију, с обзиром на то да имамо најбољи положај у региону, навела је Михајловић.

То за нас даље значи и нове фабрике, ресторане, бензинске пумпе и радње крај ауто-пута, као и веће приходе од наплате путарина, што нам користи за квалитетније одржавање путева, указала је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs