Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Сарадња са Шведском у области иновација

Сарадња са Шведском у области иновација

Београд/Стокхолм, 14. јун 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је "Ериксон", где је са експертима ове шведске компаније разговарао о 5Г технологији, која ће трансформисати читаво глобално друштво, а требало би да буде лансирана до краја године.


Том приликом је оцењено да ће 5Г технологија бити прекретница која ће променити свет, индустрију и животе људи.

Поповић је том приликом истакао да је четврта генерација мобилних мрежа донела значајне промене у области телекомуникација, пета генерација ће имати много већи капацитет и моћи ће да обезбеди пренос веће количине података за много мање времена него постојеће мреже.

Он је најавио да ће шведски стручњаци из компаније "Ериксон" до краја године одржати презентацију 5Г технологије у Србији.

Министар је у разговору са потпредседником "Ериксона" Улфом Персоном упутио позив шведским партнерима да више улажу у Србију.

Србија је сјајно место за улагање у ИТ и иновације. Имамо одличне младе инжењере и најбоље техничке факултете у Југоисточној Европи. Немамо царине за извоз у ЕУ и Русију. Зато се велики број светских технолошких компанија одлучује да инвестира код нас, рекао је Поповић.

Он је позвао компанију "Ериксон" да отвори развојни центар у Србији, и додао да већ имамо одличне примере шведских ИТ компанија које су у нашој земљи отвориле своје развојне центре.

Неки од најнапреднијих шведских ИТ производа развијају се управо у Србији и на том послу раде млади српски инжењери, рекао је министар.

Он је изразио задовољство тиме што је управо у "Ериксону" један од директора развоја ове компаније Србин Милан Башић, и додао да је то још један доказ високих компетенција српских ИТ стручњака.

На састанку је истакнуто да Србија и компанија "Ериксон" могу да сарађују у бројним областима, посебно када је у питању размена компетенција и инжењера, као и да ова компанија може да помогне Србији у прилагођавању прописа ЕУ у подручју телекомуникација.

Шведска компанија "Ериксон" има годишњи обрт од 25 милијарди евра и 100.000 запослених у 180 земаља света.

Поповић се у Стокхолму састао и са државним секретаром Министарства спољних послова Краљевине Шведске за ЕУ и трговину Оскаром Стенстремом, и том приликом представио програме које Србија предузима у циљу развоја иновационе инфраструктуре и иновационог предузетништва.

Стенстрем је истакао да су иновације основ раста шведске привреде, изразивши задовољство програмима за развој регионалних стартап центара и женског иновационог предузетништва које спроводи Влада Србије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs