Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Србија улаже значајне напоре у борби против тероризма

Србија улаже значајне напоре у борби против тероризма

Београд, 13. јун 2018. године – Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Дијана Хркаловић поручила је данас да ће наша земља наставити да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма, укључујући побољшање сарадње и координацију са свим земљама региона, али и света.

Фото: mup.gov.rs

Хркаловић је на Међународном форуму о унутрашњој безбедности у Израелу истакла да је Србија као централна земља Балкана свесна своје позиције и улоге.

Регион Западног Балкана представља значајан простор за регрутовање чланова Исламске државе који се боре у ратовима у Сирији и Ираку, навела је она и додала да се према подацима Европола приближно 800 терориста са простора Западног Балкана до сада придружило борбама на Блиском истоку.

Од тога, како је прецизирала, највећи део бораца Исламске државе долази из Босне и Херцеговине и са територије Косова и Метохије.

Према њеним речима, посебан изазов за Србију представља сложена безбедносна ситуација на територији Космета, која је позната по значајном броју екстремиста повезаних са Исламском државом и другим терористичким организацијама.

МУП улаже значајне напоре у борби против тероризма. Наш фокус је на раном откривању лица која желе да се прикључе терористичким организацијама у страним државама, као и на активностима особа које су се вратиле у Србију, подвукла је она.

Хркаловић је подсетила на то да је у Србији до сада због учествовања у терористичким организацијама на страним ратиштима првостепено осуђено седам лица на укупну казну затвора од приближно 70 година.

Наш циљ је јасан и подразумева смањење пропагирања радикалних идеологија, спречавање регрутације потенцијалних терориста и пресецање канала финансирања и комуникације, навела је она.

Такође, како је подсетила, наша земља је Акционим планом Националне стратегије за спречавање и борбу против тероризма предвидела више стратегијских циљева.

У борби против тероризма треба посветити пажњу спречавању и сузбијању насилног екстремизма и радикализације који ка њему воде и зато је неопходно уложити максималне напоре у њихову превенцију, посебно када су у питању млади и разумевање изазова са којима се суочавају, истакла је Хркаловић.

Она је нагласила да посебну пажњу треба усмерити и на превенцију радикализације младих преко интернета, односно на праћење и уклањање онлајн садржаја који промовишу тероризам и насиље.

Такође, како је указала, важан сегмент у превенцији представља и концепт рада полиције у заједници, којем је у фокусу успостављање партнерства и поверења између полиције и грађана.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs