Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Унапређено остваривање права националних мањина

Унапређено остваривање права националних мањина

Београд, 13. јун 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић и председник РИК-а Владимир Димитријевић потписали су данас Споразум о утврђивању спецификације укупних планираних трошкова за потребе спровођења избора чланова националних савета националних мањина.

Ружић је након потписивања овог документа у Народној скупштини рекао да је ово почетак припрема за спровођење избора који ће бити расписани током августа, а одржани најкасније у новембру ове године.

Он је објаснио да ће поменуте изборе Министарство државне управе и локалне самоуправе спровести заједно са Републичком изборном комисијом (РИК).

Након потписивања Споразума, Ружић и народни посланик Љибушка Лакатош одржали су састанак са народним посланицима и представницима националних савета, на којем је било речи о новинама предложеним у закону о националним саветима националних мањина у односу на Посебан бирачки списак.

Министар је том приликом рекао да је, у циљу још транспарентнијег и ефикаснијег спровођења избора, направљена нова апликација за Посебан бирачки списак, која ће бити стављена у функцију већ за ове изборе.

Он је подсетио представнике националних савета националних мањина на то да је упис у Посебан бирачки списак на добровољној бази, па је важно да на време информишу грађане о могућностима уписа, као и да они који су уписани своје податке провере на време.

Будући да су на дневном реду ванредне седнице Народне скупштине три закона из области мањинских политика, Ружић је навео да ће се њима значајно унапредити услови за остваривање права националних мањина.

Према његовим речима, новим законским решењима омогућиће се и добровољан упис националности у матичне књиге, исписивање топонима на језицима мањина у одређеним срединама, обраћање мањинских посланика на свом језику у парламенту, као и транспарентнији и ефикаснији рад националних савета.
Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs