Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Сарадња са Бугарском и Мађарском око снабдевања гасом

Сарадња са Бугарском и Мађарском око снабдевања гасом

Београд, 13. јун 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је данас да је безбедност у региону и сигурно снабдевање свим кључним енергентима заједнички циљ наше земље, Мађарске и Бугарске, о чему је данас разговарао са званичницима тих земаља.

Фото: Танјуг

Антић је новинарима у Палати Србија рекао да је имао низ билатералних и заједничких састанака са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом и министром енергетике Бугарске Таменушком Петковом, на којима је разговарано о заједничким активностима за изградњу додатних капацитета за транспорт гаса и могућностима прикључења на Турски ток.

Договорили смо се да у наредном периоду имамо далеко снажнију координацију у смислу развијања нових енергетских пројеката, који ће довести до тога да регион буде енергетски стабилнији и безбеднији и да наши енергетски национални суверенитети буду дефинисани у контексту међусобне сарадње, рекао је министар.

Он је нагласио да снажна координација у наредном периоду треба да додатно подстакне реализацију нових пројеката.

Сијарто је нагласио да је енергетска безбедност од суштинског значаја у овом делу Европе и да зато треба диверзификовати руте и изворе снабдевања.

Он је, говорећи о природном гасу, указао на значај тога да се снабдевање овим енергентом диверзификује рутом са југа.

Мислимо да постоји интенција Гаспрома да испоручује гас у регион централне Европе кроз другу цев Турског тока и надамо се да ће наши бугарски пријатељи имплементирати све неопходне инвестиције како би могли да испоручују гас Србији, који би онда ишао ка Мађарској и другим европским земљама, рекао је Сијарто.

Петкова је истакла да су се три земље ујединиле око те могућности и да ће разговори о сарадњи бити настављени, како би се постигли што бољи резултати за потрошаче све три земље.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs