Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Односи Србије и Пољске све бољи и плодотворнији

Односи Србије и Пољске све бољи и плодотворнији

Београд, 13. јун 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Пољске Јацек Чапутович истакли су на данашњој конференцији за новинаре у Београду да две земље имају добру сарадњу, као и да Пољска подржава европски пут Србије.

Фото: mfa.gov.rs

Дачић и Чапутович су најавили да ће Србија и Пољска наредне године обележити 100-годишњицу дипломатских односа, оцењујући да је, иако су ти односи званично успостављени пре једног века, сарадња двају народа постојала вековима пре тога.

Они су изнели очекивање да ће две земље, у складу са тако добрим историјским везама, у наредном периоду развити још боље међусобне односе.

Ми смо пријатељске земље и пријатељски народи, иако можда нисмо довољно радили на операционализацији и развијању наших пријатељских односа, пре свега имајући у виду све проблеме са којима смо се сви заједно суочавали у претходним деценијама, навео је Дачић.

Он је изразио задовољство тиме што данас можемо да кажемо да Пољска представља једну од земаља Европске уније које су главне заговорнице тезе о проширењу ЕУ.

Први потпредседник Владе је истакао и да је задовољан поводом који је довео до данашњег сусрета, а то је отварање Друге београдске конференције.

Он је оценио да је реч о скупу који представља конкретан показатељ и пример помоћи Пољске када су у питању европске интеграције Србије, а служи и за размену искустава у оквиру преговора са ЕУ.

Дачић је навео да је Србија задовољна нивоом економске размене двеју земаља, која је данас прешла милијарду евра, односно прошле године је износила приближно милијарду и 200 милиона евра, док је у прва четири месеца ове године износила више од 380 милиона евра.

Први потпредседник Владе је навео да је забележен раст робне размене, и истовремено изразио наду да ће из године у годину та размена бити све већа.

Пољска је осми спољнотрговински партнер Србије, а пети када је реч о земљама чланицама ЕУ, навео је он, исказавши захвалност Пољској на томе што у последњим годинама има уздржан приступ по питању Косова и Метохије, иако су раније власти признале једнострано проглашење независности.

Пољска практично нема дипломатске односе са Приштином, гласали су уздржано у Унеску иако су признали независност Косова, навео је Дачић и додао да је упознао свог саговорника са концептом српске стране везано за питање Космета.

Београд жели дијалог и разговоре, а једино што не жели и на шта није спреман да пристане јесте прихватање једностраних и унилатералних потеза, додао је први потпредседник Владе.

Он је навео да се Србија залаже против политике коју Приштина заступа, а то је да је све већ решено и да они немају потребе да испуњавају било какве договоре или да уложе напоре да се дође до неког компромисног решења.

Чапутович је поручио да је данашња посета потврда добрих односа двеју земаља, и додао да Пољска жели да и даље јача те односе и сарадњу, како економску, тако и културну, као и у оквиру међународних организација.

Он је поновио да Пољска подржава аспирације Србије за прикључење ЕУ, наводећи да је то циљ пољске спољне политике.

Чапутович је, говорећи о Косову и Метохији, истакао да је са Дачићем разговарао о тренутним односима Београда и Приштине, позвавши на наставак разговора по том питању.

Дачић и Чапутович су констатовали да је веома важно омогућити инфраструктурно повезивање земаља Западног Балкана и ЕУ.

Први потпредседник Владе је навео да Србија, нажалост, није део иницијативе "три мора", јер нема излаз ни на једно, оценивши да је то само формално тако, те да претпоставља да ће суштински и друге земље које се налазе у залеђу тих мора имати активну улогу у пројектима.

Када је реч о повезивању, ми на Западном Балкану имамо и даље проблема, без обзира на то што смо били у једној држави, јер не постоје ауто-путеви између свих главних градова, не постоје добри аеродроми, луке и енергетска инфраструктура, подвукао је он.

Чапутович је истакао да у иницијативу "три мора" улази 12 држава, од Естоније до Бугарске, те да је њен циљ развој инфраструктуре у оквиру ЕУ између севера и југа.

Ништа не смета да тој иницијативи приступе и земље Западног Балкана, јер треба подржавати развој инфраструктуре између држава тог региона и ЕУ, указао је он.

Дачић је додао да Србија од Пољске не тражи помоћ када је реч о новцу, већ да нам се отворе врата и да она буду отворена за улазак у ЕУ онако како која земља заслужује.

Он је истакао да ће Србија испунити своје обавезе на путу ка ЕУ, да је то њено стратешко опредељење, те да односи са Русијом немају везе са чланством у ЕУ и нису међусобно супротстављени.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs