Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Образовање кључно за остваривање циљева одрживог развоја

Образовање кључно за остваривање циљева одрживог развоја

Београд, 13. јун 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да све земље потписнице Агенде УН о одрживом развоју, међу којима је и Србија, морају да до краја 2030. године имају бесплатно и обавезно основно и средње и доступно квалитетно предшколско образовање.

Фото: tanjug.rs
Ђукић Дејановић је у изјави за агенцију Танјуг истакла да је то само један од 17 циљева и 169 подциљева одрживог развоја у оквиру Агенде Уједињених нација 2030.

Она је нагласила да од 2020. до 2030. године сви облици образовања морају бити обезбеђени и обавезно бесплатни, што значи да ће неке уставне категорије морати да се мењају.

Ђукић Дејановић је истакла да се са Министарством просвете, науке и технолошког развоја стално разговара на тему образовања, јер је образовање одскочна даска и за популациону политику и за остварење циљева одрживог развоја.

Посебна тема је високо образовање и ту је министарство на чијем сам челу, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, спровело истраживање у којем је учествовало више од 11.000 студената са државних и приватних факултета на тему миграције и живота након факултета, пренела је она.

Према њеним речима, детаљни резултати тек ће бити представљени јавности, али је сигнал да се упале црвене лампице то што једна трећина оних који завршавају студије планира да оде у иностранство.

Стварањем добрих услова да се остане у земљи можда се може нешто променити. Међутим, постоји и други аспект, а то је да су миграције цивилизацијска тековина. Не можете никога блокирати у слободи кретања, објаснила је Ђукић Дејановић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs