Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Пут ка ЕУ историјска шанса за модернизацију и промене

Пут ка ЕУ историјска шанса за модернизацију и промене

Београд, 13. јун 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поновио је данас да је чланство у Европској унији стратешки приоритет наше земље, уз напомену да је пут ка томе историјска шанса за модернизацију и промене, у складу са европским вредностима и стандардима.


Званични сајт Владе Србије преноси у целости говор који је Дачић одржао на отварању Друге београдске конференције:

"Поштовани гости и уважене колеге,

Дозволите ми да, заједно са министром спољних послова Републике Пољске Јацеком Чапутовичем, отворим Другу београдску конференцију. Подсетићу вас на то да ова конференција представља јединствени облик сарадње и да је наставак претходне, која је одржана пре годину дана у Варшави.

Конференција, чији је циљ размена искустава између представника различитих институција двеју земаља у процесу приступних преговора са ЕУ, представља и посебан формат којим је обогаћена сарадња, али и добијена посебна одговорност за стање у области билатералних односа.

Фото: Фонет

Моје је задовољство што ћу имати прилику да заједно са Вама, министре Чапутовичу, радим на унапређењу сарадње наше две земље.

Односи између наших држава су свеобухватни и добри. Верујем да ће се редован политички дијалог на високом и највишем нивоу, као и спремност за продубљивање и даље јачање сарадње двеју земаља, наставити и за време Вашег мандата.

У годинама које су иза нас, Република Пољска је постала важан економски партнер Републике Србије. Искрено сам уверен да ћете Ви учинити све да економски односи ојачају и буду динамичнији, као и да ће све већи број пољских компанија пронаћи свој интерес за улагање и пословање на српском тржишту.

Са наше стране постоји спремност да се томе значајно допринесе и уверен сам да, захваљујући обостраним напорима, али и Вашем личном ангажовању, резултати неће изостати.

Желим и овде још једном да нагласим да је први стратешки приоритет Републике Србије чланство у ЕУ. Пут ка чланству у ЕУ је историјска шанса за модернизацију и промене, у складу са европским вредностима и стандардима.

Фото: Фонет

Балкан и ЕУ су потребни једно другом, што је и основна порука самита у Софији. Садашње генерације европских лидера добро схватају значај европске перспективе за економски развој и стабилизацију Балкана, као што и Србија разуме чланство у ЕУ као начин темељне промене и модернизације друштва и државе.

Такође, желим овде да поменем и важност позитивних порука из Стратегије проширења, јер одређивање индикативног датума за Србију и Црну Гору, као тренутно најнапреднијих у том процесу, ствара позитиван импулс за убрзање унутрашњих реформи.

С друге стране, у решавању комплексног питања Косова и Метохије кроз дијалог Београда и Приштине, Република Србија је од почетка посвећена постизању компромисног, праведног и трајног решења, које ће несумњиво допринети стабилности и безбедности целог региона и Европе.

Циљ наших напора јесте да се на Косову и Метохији обезбеде услови за нормалан живот свих грађана, без обзира на националност. У том смислу, посебно нам је важна и драгоцена подршка Ваше земље.

Фото: Фонет

Поштовани учесници, драги гости,

Позивам вас да пружите подршку својим искуством, знањем и добром вољом коју од почетка показујете. Уверен сам да ће ова конференција поставити чврсту основу за разумевање и размену искустава како позитивних, тако и негативних, за серију будућих сусрета који треба да донесу конкретне резултате.

Поштовани министре,

На самом крају, задовољство ми је да Вам пожелим добродошлицу у нашу земљу. Надам се да ћете се уверити да су приче о Србији као месту препознатом по свом гостопримству тачне.

Хвала на пажњи", поручио је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs