Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија испунила све услове за нови аранжман са ММФ-ом

Србија испунила све услове за нови аранжман са ММФ-ом

Београд, 13. јун 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је наша земља испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ), који ће трајати до јануара 2021. године.


Мали је на конференцији за новинаре, поводом новог програма "The Policy Coordination Instrument" (PCI), који ће бити реализован у сарадњи са ММФ-ом, објаснио да је реч о аранжману који подразумева саветодавну улогу те међународне финансијске институције, а не финансијску помоћ.

Он је пренео да су са Мисијом ММФ-а вођени тешки, али конструктивни преговори, и додао да последњи подаци говоре о томе да Србија у прва три месеца ове године бележи привредни раст од 4,6 одсто.

То је, како је оценио, огроман раст који нас сврстава у три водеће економије у Европи када је реч о стопама привредног раста.

До краја године наш привредни раст биће између 3,5 и 3,7 одсто, што су већ високе стопе раста, истакао је министар.

Мали је нагласио да ће Закон о привременом умањењу пензија бити потпуно, а не фазно, укинут до краја године.

Била је идеја да идемо фазно, али ми имамо довољно фискалног простора да то у потпуности урадимо ове године, објаснио је он, уз напомену да је договорено да ће бити повећане пензије за све оне пензионере који нису били обухваћени овим законом.

АУДИО: Конференција за новинаре Министарства финансијаМали је, одговарајући на питања новинара о томе да ли постоји простор да се смање акцизе на гориво, рекао да Влада размишља о томе како би се пронашло најбоље решење за грађане, а не из разлога да би се одговорило на протесте и захтеве са улица.

Он је објаснио да се не може свака мера посматрати изоловано, додавши да и ММФ сматра да акцизе и њихово евентуално смањење не доприносе расту.

О томе можемо да дискутујемо. Оно што у овом тренутку радимо као Влада јесте да ипак размишљамо и о томе и да интензивно радимо са премијерком Аном Брнабић на томе да нађемо најбољу меру ако је потребно да изађемо грађанима у сусрет и по том питању, поручио је министар.

Шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф рекао је да смањење акциза није приоритет, и објаснио да су ПДВ и акцизе релативно добро решење из перспективе раста, и да је фокус ММФ-а више на смањењу пореза на рад и повећању подстицаја за инвестиције кроз смањење пореза на добит, а све у циљу убрзања раста.

У центру пажње ММФ-а је увек заштита угрожених група, као што су сиромашни пољопривредници, који су под ударом повећања цена, и сматрамо да је то питање боље решавати кроз добро таргетирани систем социјалних бенефиција, поручио је Руф.

Он је рекао и да је чињеница да је бензин поскупео због повећања цене нафте на светском тржишту, а не због повећања акциза, и додао да цене нафте расту и падају као и друге цене.

Мали је указао на то да је пораст инвестиција које се финансирају из државног буџета основа раста и да је важно да новца за ту намену има све више из године у годину, додавши да ће ове године бити завршени сви кракови ауто-пута ка Грчкој и Бугарској и да је у току рехабилитација великог броја пруга.

Мој посао је да нађемо изворе раста и кроз повећање инвестиција, рекао је он и додао да му је искуство које је стекао као градоначелник Београда значајно.

Сада је на свима нама у Влади као тиму да у корист грађана још више унапредимо привредно окружење и конкурентност привреде, те да се бавимо стварањем услова за отварање нових радних места, поручио је министар.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs