Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Изградња гасне инфраструктуре важна за Србију

Изградња гасне инфраструктуре важна за Србију

Београд/Санкт Петербург, 26. мај 2018. године – Министар рударства и енергетике Александар Антић одвојено се састао на маргинама међународног економског форума у Санкт Петербургу, са руским министром енергетике Александром Новаком и мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом.


Антић и Новак позитивно су оценили сарадњу две земље у области енергетике, која се пре свега огледа кроз стратешко партнерство Гаспрома и Србијагаса, као и рад заједничке компаније – НИС-а.

Констатовано је да је изузетно значајно да НИС настави са инвестиционом политиком, и да се у предвиђеним роковима реализују два велика пројекта – Дубока прерада и ТЕ - ТО Панчево, у вредности од преко 450 милиона евра, који треба да учврсте позицију НИС-а као регионалног лидера.

Новак је честитао председнику Вучићу и Влади Србије на добрим резултатима, расту индустријске производње и расту БДП-а од 4,5 одсто у првом кварталу, уз оцену да је то кључни разлог и за раст потрошње гаса, који је од почетка године за 6 одсто већи у односу на исти период лане.

Сви параметри говоре да ће српска привреда наставити да се развија, што намеће потребу да обезбедимо додатне количине гаса и јачамо сигурност снабдевања овим изузетно важним енергентом. Проширење подземног складишта гаса Банатски двор на не мање од 750 милиона метара кубних, и изградња новог гасно-транспортног система из правца Бугарске ка Мађарској, приоритети су на којима ћемо заједнички радити, истакао је Антић.

Министри енергетике Србије и Руске Федерације изразили су очекивање да ће се током јуна и јула ове године остварити напредак по питању реализације оба пројекта.


Током сусрета министра Антића са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, констатовано је да су односи двеју земаља на највишем нивоу и да треба наставити са јачањем привредне сарадње а посебно сарадње у области енергетике.

Заједнички је оцењено да имамо исте циљеве по питању енергетске безбедности у региону, са посебним акцентом на сигурност снабдевања гасом, узимајући у обзир нарастајући значај тог енергента.

Спроведени маркет тест са необавезујућим закупима капацитета показује да постоји потреба за додатном гасном инфраструктуром, посебно из правца Бугарске према Мађарској. Имамо заједничке интересе и заједничке циљеве и наставићемо разговоре током сусрета средином јуна у Београду, најавио је Антић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs