Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија има потенцијал да буде напредно дигитално друштво

Србија има потенцијал да буде напредно дигитално друштво

Београд, 26. мај 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је електронска управа најефикаснији начин борбе против корупције и најбољи начин за пружање квалитетне и брзе услуге грађанима и привреди.


Брнабић је посетила такмичаре првог државног хакатона под називом #CodeGovernment организованог са циљем да се пронађе решење за редизајн националног портала еУправа и том приликом поручила да Србија треба више да се ослања на домаћу памет и креативност него на стране корпорације, што је био случај у претходном периоду када је развијала државну управу.

То је јако скупо за државу и тако постајемо зависни од великих страних компанија са којима смо развијали државну управу у претходном периоду.

Треба да ставимо тачку на то и да више радимо са домаћим иноваторима, као и да у захтеван процес дигитализације укључимо факултете, академије и све грађане, поручила је она.

Премијерка је оценила да Србија има озбиљан потенцијал да се трансформише у напредно дигитално друштво.


Верујем да на крају мандата ове владе Србија може да изгледа другачије и да буде много конкурентнија земља, истакла је Брнабић, изразивши захвалност Стартиту и Иницијативи дигитална Србија на организацији такмичења, које је означила као најбоље партнере Владе и Канцеларије за еУправу у процесу дигитализиције земље.

Представник Иницијативе Дигитална Србија и организације Стартит Вукашин Стојков рекао је да та организација и њене чанице улажу велико знање и богато искуство у хакатон који је важан корак ка успешној дигитализацији и креирању модерног и прогресивног друштва.

Не очекујем да ћемо решити све проблеме за 48 сати, али сматрам да је сарадња привреде и државе изузетно важна јер само заједно можемо да креирамо решења која ће бити на добробит свих грађана и компанија, рекао је Стојков.

Једна од учесница такмичења Марија Петровић истакла је да је сваки хакатон за такмичаре тест издржљивости и померања граница, али и прилика да остваре нове контакте.


Први државни хакатон, који је почео у петак под називом #CodeGovernment , је такмичење програмера и дизајнера намењено тражењу бољег и функционалнијег технолошког решења које треба да унапреди корисничко искуство Националног портала еУправа.

Догађај траје од 24 до 48 сати, а тимови састављени од ИТ стручњака различитих профила раде на развоју иновативних решења конкретног проблема.

Учествује укупно 14 тимова - девет у Београду и пет у Нишу, а на крају такмичења биће додељене три награде - ваучер у вредности од по 2.500 долара у динарској противвредности за куповину у продавницама технике.

Хакатон организује Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са Кабинетом председнице Владе и Иницијативом Дигитална Србија.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs