Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Нова апликација за бирачки списак за националне мањине

Нова апликација за бирачки списак за националне мањине

Београд, 25. мај 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић отворио је у Српско-корејском информатичко-приступном центру обуке референата који воде Посебан бирачки списак за националне мањине у новој апликацији.


Ружић је истакао да у периоду који је пред нама следе избори за чланове националних савета националних мањина, који према закону треба да се распишу у августу, а да се одрже најкасније до 4. новембра ове године.

Он је навео да је заједнички задатак да се избори одрже у складу са демократским принципима и транспарентно, а да наши грађани, припадници националних мањина, буду благовремено обавештени о поступку уписа у посебан бирачки списак како би искористили своје право да учествују на овим изборима, да бирају, односно да буду бирани за чланове својих националних савета.

Изменама Закона о националним саветима националних мањина, које ће, како је навео, бити разматране на некој од следећеих седница Владе, предвиђају се решења којима се олакшава вођење тог списка по службеној дужности, прецизније се уређују подаци који се у њега уписују и подношење захтева за упис у тај списак.


Такође, прописано је да захтев за упис у посебан бирачки списак припадник националне мањине подноси органу управе јединице локалне самоуправе не само према месту пребивалишта, већ и према месту боравишта за интерно расељена лица.

Из свих наведених разлога Министарство је започело спровођење ових обука, а наредне ће се одржати у Нишу, Лесковцу и Крагујевцу.

Планирано је да обукама присуствује више од 300 службеника који обављају ове послове, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs