Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија опредељена за развој пријатељских односа са Македонијом

Србија опредељена за развој пријатељских односа са Македонијом

Београд, 23. мај 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са председником Собрања Републике Македоније Талатом Џаферијем да су регионална сарадња и европски пут региона, кључ успеха за стабилност и просперитет Западног Балкана.


Брнабић је, оцењујући свеукупне односе са Македонијом, рекла да је Србија опредељена за развој пријатељских односа, базираних на заједничкој историји и традиционално блиским везама два народа.

Она је истакла да ће чвршћим повезивањем кроз регионалну економску сарадњу и у оквиру „Берлинског процеса“ земље региона брже обезбедити услове неопходне за прикључење Европској унији.

Председник Собрања Талат Џафери подвукао је значај јачања сарадње две државе и кроз парламентарну сарадњу и истакао важност повезивања кроз регионалне процесе, нарочито у економском и инфраструктурном смислу.

Председница Владе поновила је да ће Србија наставити да се залаже за почетак преговора Републике Македоније са Европском унијом и да је спремна да Македонији пренесе досадашња искуства Србије у процесу евроинтеграција.


Брнабић је истакла да се Србија залаже и за што скорији договор око решавање билатералног спора Скопља и Атине у вези са именом Македоније, који ће додатно допринети стабилизацији региона.

Према речима премијерке, наставак Бриселског дијалога Србија види као начин за проналажења компромисног решења Београда и Приштине.

Она је поновила да је Србија посвећена и имплементацији договорених споразума у оквиру дијалога и да очекује да и друга страна приступи имплементацији договореног, наглашавајући да Заједница српских општина није формирана и након пет година од потписивања споразума.

На састанку је разговарано и о српској и македонској националној мањини и почетку рада Мешовите комисије за унапређења права македонске националне мањине у Србији и српске националне мањине у Македонији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs