Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Потписан споразум о сарадњи на управљању електричним отпадом

Потписан споразум о сарадњи на управљању електричним отпадом

Београд, 22. мај 2018. године –У Београду је данас потписан Споразум о сарадњи Министарства заштите животне средине са НАЛЕД-ом, Немачком развојном сарадњом (ГИЗ), компанијама Горење и Кока-кола ХБЦ, на реализацији пројекта "Ка бољем управљању електричним и електронским отпадом у Србији".

Фото: Фонет

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван објаснио је том приликом да поменути документ предвиђа формирање јединственог регистра увозника и произвођача електронског отпада и унапређење процедура за прикупљање и рециклажу тих врста отпада у локалним самоуправама.

Он је истакао да је мотив потписивања поменутог споразума да се уведе ред и обезбеди фер пословање, јер без уређеног система, нема реда, а без реда, нема здраве животне средине.

Колико је важно донети законе, још је важније обезбедити равноправне услове рада и утврдити који произвођачи е-отпада плаћају накнаду, а који не, указао је министар.

Управљање отпадом први је приоритет Министарства заштите животне средине, а чињеница да је данас потписан споразум само је једна степеница више ка решавању тог проблема, рекао је Триван, оценивши да је животна средина питање свих питања, те да она увек мора бити испред нечијих личних интереса.

Он је упозорио на то да није могуће да профит буде важнији од животне средине, и додао да ћемо због тога убудуће бити мање попустљиви према онима који угрожавају животну средину.

С обзиром на то да ниједна земља нема довољно капацитета да се сама избори са отпадом, он је навео да је важна сарадња са другим земљама, али и учење на примерима оних земља које су у заштити животне средине двадесет година испред нас.

Министар је изразио захвалност Немачкој која је последњих година много уложила у Србију, али и НАЛЕД-у који постаје важна карика у друштву.

Представник Амбасаде Немачке у Србији Катрин Чигановски рекла је да та земља подржава реформе у Србији на путу ка Европској унији, додавши да се процењује да ће Србију спровођење реформи у области животне средине коштати више од 15 милијарди евра.

Од 2000. године ГИЗ подржава Србију у области одрживог економског развоја, области добре управе и заштите животне средине, при чему је за заштиту животне средине издвојено милијарду евра од почетка сарадње, указала је Чигановска.

У европском извештају за Србију, како је навела, посебно је као проблем наглашено питање сепарације отпада и рециклирања, у чему ће Немачка бити партнер нашој земљи.

Генерални директор Горења и члан Управног одбора НАЛЕД-а Станка Пејановић рекла је да је циљ данас потписаног спроазума да се сакупе сви они који имају обавезу за плаћање накнаде.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs