Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Политика одрживог равномерног регионалног развоја кључна

Политика одрживог равномерног регионалног развоја кључна

Аранђеловац, 22. мај 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да су евроинтеграције спољнополитичка оријентација Србије, и да је тај процес земљи донео стабилност, нове инвестиције, бољи имиџ, а самим тим и утицај у међународним односима.

Јоксимовић је, на представљању програма ЕУ ПРО, који се спроводи у оквиру подршке ЕУ развоју локалних општина, истакла да су европске интеграције земљи такође донеле визну либерализацију, студентске програме, бројне донације, развојну помоћ, као и ИПА фондове.

Она је објаснила да би тај програм требало да допринесе унапређењу конкурентности у 99 локалних самоуправа у региону Шумадије и западне Србије, као и региону јужне и источне Србије, додавши да се пројекти који ће бити подржани бирају путем јавних позива, према унапред одређеним критеријумима.

Програм подразумева подршку предузетницима, малим и средњим предузећима у набавци опреме и унапређењу услуга, те унапређење специјализованих услуга за мала и средња предузећа, а за реализацију, која ће трајати три године, одвојено је 25 милиона евра, које су определиле ЕУ и Влада Србије, прецизирала је Јоксимовић.
Она је објаснила да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, на годишњем нивоу добија више од 200 милиона евра бесповратне помоћи.

Министарство за европске интеграције и ја као министар већ четири године координирамо процес програмирања ових средстава и преговарамо са ЕУ у које ће то области тај новац ићи и о томе колико су спремни пројекти који могу бити финансирани овим средствима, навела је Јоксимовић и додала да највећи део пројеката мора бити припремљен на прави начин.

Она је рекла да у буџету нема увек довољно новца, те да га неће бити ни у ЕУ, и додала да је ЕУ зато и направила кохезиону политику или политику солидарности и регионалног одрживог развоја европских регија, те да ту политику Србија, сада док се припрема да постане члан ЕУ, треба да научи.

То су теме одрживог регионалног развоја, смањивања регионалних разлика и припрема за коришћење још већих фондова који ће стајати на располагању нашој земљи када постанемо чланица ЕУ, објаснила је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је овај пројекат концентрисан на регионе где је помоћ тренутно најпотребнија, те да се кроз њега баве разним областима, међу којима су и образовање, пословна клима и социјална кохезија.

Фабрици је поручио локалним самоуправама да се што више ангажују у оквиру ових пројеката, јер ће то омогућити да и фирме боље сарађују са властима на локалу.

Он је истакао да ЕУ сматра да су мала и средња предузећа суштина савремене привреде, и додао да се поред помоћи пословном свету разматрају и социјална и друге компоненте.

Фабрици је, говорећи о процесу приступања Србије ЕУ, навео да тај процес траје већ четири године, и изразио уверење да ће ова година бити кључна за Србију за приступање, што је потврђено Стратегијом Европске комисије (ЕК) 2025, као и прошлонедељним самитом у Софији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs