Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Добра пословна клима предуслов за стране инвестиције

Добра пословна клима предуслов за стране инвестиције

Зајечар, 22. мај 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас током обиласка Зајечарске пиваре, која је у власништву компаније "Хајнекен", да је пословна клима у Србији добра, што доказују инвеститори који су, попут холандског произвођача пива, у земљу дошли пре десет година и шире своје пословање.


Брнабић је, уз честитку компанији "Хајнекен" на деценији пословања у Србији, указала на то да је тај реномирани светски произвођач пива у том периоду пласирао у Србију више од 200 милиона евра инвестиција, а да директно запошљава приближно 300 људи.

Она је рекла да је та компанија у последње две године додатно инвестирала у пивару, и додала да Влада настоји да побољша пословни амбијент у Србији.

То меримо нашом годишњом позицијом на "Дуинг бизнис листи" Светске банке, где четврту годину заредом напредујемо. Али, важније од те позиције јесте када видите да инвеститори који су дошли пре 10 година остају и шире пословање, што је најбољи доказ да су услови за пословање у Србији добри, навела је премијерка.

Брнабић је нагласила да нам предстоји још много посла како бисмо привукли нове инвеститоре и омогућили компанијама попут "Хајнекена" да се даље развијају у Србији, на чему се, како је додала, свакодневно ради.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у посети Зајечарској пивари


Она је истакла и да је Холандија један од наших 20 најважнијих трговинских партнера и још значајнији политички партнер, и изразила захвалност тој земљи на подршци у процесу европских интеграција.

У последњих пет година, како је напоменула, холандске инвестиције у Србији се увећавају, при чему су компаније из те земље до сада у нашу земљу инвестирале више од две милијарде евра.

Учили смо од холандских компанија, стицали нова знања, технологије, способности и све то искористили да прошле године повећамо наш извоз у Холандију за нешто више од 30 одсто у односу на 2016. годину и значајно смањимо увоз из те земље, подвукла је председница Владе.

Она је исказала посебну захвалност компанији "Хајнекен" на томе што је помогла обнову Народног музеја у Београду, будући да је до сада за ту намену прикупљено 40.000 евра.

Виктор Гилхофер

Генерални директор "Хајнекен Србија" Виктор Гилхофер истакао је да је та компанија само у последње две године уложила 11 милиона евра у пивару у Зајечару.

Прошле године, како је навео, проширен је капацитет и отворена нова линија за пуњење лименки, што је био најкомплекснији пројекат, због којег важе строге процедуре за безбедност у фабрици.

Гилхофер је, представљајући премијерки Брнабић нову производну линију, подвукао да је за руководство те компаније важна безбедност запослених, и да није било ниједног акцидента или повреде на раду у претходних 354 дана.

Он је додао да ће компанија наставити да пружа подршку локалној заједници, истичући да је поносан на то што су потрошачи куповином пива помогли у реновирању Народног музеја.

Гилхофер је посебно истакао значај одговорне конзумације, наводећи да су ове године у Србију донели "хајнекен зеро", безалкохолно пиво за оне који се у било којем тренутку зажеле "сока од хмеља".

Амбасадор Холандије у Србији Хендрик ван ден Дол истакао је да су Хајнекен пивара у Зајечару и легендарно пиво симболи онога што се може постићи српским занатом, традицијом и знањем у комбинацији са холандским иновацијама и модерним технологијама.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs