Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Сарадња са Републиком Корејом у области заштите животне средине

Сарадња са Републиком Корејом у области заштите животне средине

Београд, 21. мај 2018. године – Министарство заштите животне средине саопштило је да је данас одржана конференција „Међународна сарадња Србија – Кореја, Еколошка делегација и пројекти природне средине“, у организацији Корејске агенције за трговину и улагања – КОТРА и Привредне коморе Зелене Србије.


Конференцију, која је одржана у Београду, отворили су министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Републике Кореје у Србији Деђонг Ју, који су нагласили широке могућности и велики значај унапређења сарадње двеју земаља у области заштите животне средине.

Триван је изразио заинтересованост и отвореност Србије за развијање сарадње са страним партнерима, и за зелене инвестиције из развијене и технолошки напредне земље као што је Република Кореја, које могу приближити Србију европским и светским стандардима.

Свесни свих проблема и девастације животне средине који постоје у нашој земљи, од закопаног опасног отпада којег откривамо, пластичних кеса које проналазимо крај река, до угрожавања биодиверзитета, све је то за нас разлог да ствари мењамо на боље, изазов да се изборимо за здравију и чистију Србију, рекао је Триван.

Он је навео да су представници Министарства у протеклих неколико месеци обишли општине у Србији како би снимили стање у заштити животне средине у локалним срединама, и сагледали њихове планове у овој области.

Дошли смо до прелиминарних резултата, до података о покренутим и планираним пројектима, и могућностима општина за њихову реализацију, и сада смо у могућности да са заинтересованим потенцијалним партнерима разговарамо о конкретним темама, истакао је он.


Министар заштите животне средине је, наглашавајући да ова конференција означава ново поглавље у односима Србије и Републике Кореје у области заштите животне средине, изразио сву отвореност за конкретизацију иницијатива за сарадњу.

Србија располаже са великим научним и стручним потенцијалом, као и квалитетном радном снагом, што је значајан капацитет за развијање сарадње у области заштите животне средине. Компаније из Републике Кореје које у својој пословној политици имају уграђену бригу о заштити животне средине добродошле су у Србији јер ће нам помоћи да имамо бољу животну средину и да се у Србији отварају нова радна места, закључио је Триван.

Гости из Републике Кореје изразили су заинтересованост за размену знања и искустава у области заштите животне средине у Србији.

Амбасадор те земље истакао је да је деградација животне средине данас глобално питање, које захтева комплексни одговор у међународним оквирима.

Кореја је спремна до подели своја искуства које је до сада стекла у заштити животне средине, а која се тичу развијених технолошких решења у тој области. Радујемо се свим видовима сарадње са Србијом у области екологије, као и развоју билатералне сарадње и будућим инвестиционим зеленим пројектима, нагласио је амбасадор Кореје.


Рад конференције организован је кроз сесије, посвећене политици заштите животне средине у Србији и тренутним потребама тржишта, као и упознавању са технологијама заштите животне средине укључујући третман обраде воде у Републици Кореји.

Поводом доласка делегације Републике Кореје, биће организовани пословни разговори са компанијама из области заштите животне средине, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs