Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Дигитализација је шанса за земље у развоју

Дигитализација је шанса за земље у развоју

Београд/Софија, 17. мај 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на „Стратешком дијалогу за Западни Балкан“ који је, у организацији Светског економског форума у Софији, одржан у оквиру Самита Западног Балкана.


На састанку су учествовали светски политички лидери, представници међународних организација, привреде и организација младих, који су разговарали о три кључне теме за регион: економском развоју Западног Балкана, дигиталном повезивању и јачању улоге нове генерације младих лидера.

Брнабић је отворила други панел у оквиру састанка „У сусрет будућности изградњом дигиталног екосистема“, на којем је говорила о дигиталној трансформацији и развоју региона.

Она је на почетку излагања истакла да дигитализација подстиче креативност, иновације, инклузију и модернизацију наших друштава.
Дигитализација је шанса за земље у развоју да ухвате корак са технолошки развијеним земљама и смање јаз у технологијама и начину пословања, поручила је премијерка.

Посебно желим да нагласим да је дигитализација начин да унапредимо стандарде и квалитет живота свих грађана региона. Дигитална трансформација мења начин пословања, подиже ефикасност и креира нову, додату вредност у свим областима живота и рада, додала је Брнабић.

Дигитална агенда за Западни Балкан, како је нагласила, омогућиће смањење трошкова роминга, већу покривеност „broadband“ односно широкопојасном мрежом и изградњу еУправе и других електронских услуга.

Електронска инфраструктура подједнако је важна као и путна и железничка инфраструктура и зато је њено јачање један од приоритета Србије, истакла је Брнабић, и додала да је циљ Србије да до 2020. године достигне стандарде ЕУ и да имамо 100 одсто покривеност територије том мрежом.

Она је поручила да дигитализација није само ИТ – она је кључ за покретање предузетничке културе и даљи развој пословања, и указала на то да је ИКТ сектор један од најбрже растућих сектора у Србији са више од 10 одсто годишње, доприноси БДП-у око 5 одсто, док је раст извоза софтвера 20 одсто годишње.


Председница Владе је рекла да је дигитализација важан алат у смањењу бирократије, повећању ефикасности и промени фокуса ка корисницима услуга.

У државној управи то су јавне услуге у служби грађана, а у привреди то је растерећење од непотребних и сувишних процедура који отежавају пословање. Зато је циљ Владе Србије да печат пошаље у историју, нагласила је Брнабић.

Она је на крају излагања истакла да Србију данас препознају по компанијама као што су Нордеус, Севен Бриџис и новосадски институт Биосенс, поручивши да је поносна на ове и друге домаће компаније и институције које су постале светски познати ИТ брендови.

„Стратешки дијалог за Западни Балкан“ окупио је више од 50 учесника, а на почетку састанка обратили су се председник Светског економског форума Борге Бренде, премијер Бугарске Бојко Борисов, аустријски канцелар Себастијан Курц и висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини.

На скупу су учествовали и председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти, директорка Светске банке Кристалина Георгијева, директорка програма за Европу Светског економског форума Мартина Ларкин, премијер Албаније Еди Рама, премијер Црне Горе Душко Марковић и други.

Поред премијерке Брнабић, из Србије је учествовао и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, у оквиру првог панела „Јачање раста кроз ослањање на јавно-приватно партнерство“.

Председница Владе Ана Брнабић говориће сутра на „Бечком економском форуму“ у Софији, на којем учествују премијери Западног Балкана и представници економских институција, који ће разговарати о актуелним економским темама у региону.

Председница Владе Србије Ана Брнабић у разговору са директорком Светске банке Кристалином Георгијевом


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs