Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > У Србији доста урађено на промоцији медијације

У Србији доста урађено на промоцији медијације

Београд/Санкт Петербург, 17. мај 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић истакла је данас, учествујући на Осмом међународном форуму у области правосуђа у Санкт Петербургу, да се у Србији доста ради на промоцији медијације и алтернативних начина решавања спорова.


Кубуровић, која се као почасни гост форума обратила у оквиру панела „Арбитражна пракса, алтернативно решавање спорова“, подсетила је на то да је у нашој земљи Закон о посредовању усвојен 2005. године, а да је Закон о арбитражи усвојен годину дана касније.

Након десет година, још постоји велики простор за подизање свести о могућностима које медијација пружа. Србија је мала земља, има седам милиона становника, а више од два милиона судских спорова у току године, што показује колико морамо да побољшамо алтернативне начине решавања спорова, нагласила је она.

Кубуровић је посебно истакла значај иницијативе Врховног касационог суда, Високог савета судства и Министарства правде, у којима су издате Заједничке смернице за промоцију медијације у Републици Србији, како би охрабриле судове да усмере пажњу на организацију рада ради подршке посредовању.

Остварили смо велики помак у 2017. години, јер смо, уз те смернице, имали три пута више случајева решених медијацијом у односу на 2016. годину. То и даље није довољно, уколико узмемо у обзир чињеницу да је то око 100 случајева, а да постоји око два милиона судских спорова, рекла је она.

Кубуровић је разменила искуства са колегама из Русије, Америке, Бразила, Кине и других земаља, учесницима форума у чијим се земљама ради на реализацији напредних решења.

Сви они су указали на то да се у времену информационих технологија правничке професије морају развијати у истом смеру, у смислу дигитализације и развоја платформи за онлајн решавање спорова.

Поред учешћа на конференцији, Кубуровић ће се сусрести и са министром правде Руске Федерације Александром Коноваловим, наводи се у саопштењу Министарства правде.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs