Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Чланство у Европској унији стратешки циљ Србије

Чланство у Европској унији стратешки циљ Србије

Београд, 17. мај 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је важно да Србија, али и читав регион, иду ка Европској унији, јер, како је додала, једни без других не можемо.

Михајловић је, гостујући на Телевизији "Прва", поручила да нити Европска унија може без нас, нити ми без Уније.

Она је уједно нагласила значај учешћа наше земље на Самиту ЕУ и Западног Балкана у Софији, јер ће се на том скупу наћи сви они који одлучују о будућности Европске уније.

Михајловић је поручила да наша земља има централну позицију у региону Југоисточне Европе, додавши да је важно да имамо могућност да изнесемо своје ставове и да разговарамо о свим проблемима, којих свакако има.

Према њеним речима, посета делегације Србије Азербејџану наредне недеље, а коју предводи председник Републике Александар Вучић, представља наставак добре сарадње двеју земаља, посебно у области инфраструктуре.

Азербејџанска компанија "Азвирт", која је изградила ауто-пут Љиг–Прељина, заинтересована је и за друге пројекте, као што су брзе саобраћајнице Шабац-Лозница и Рума–Шабац, указала је она.

Михајловић је навела да је за нашу земљу важно да компаније које су донеле знање и технологије остану присутне у Србији и да је сигурно да ће се разговарати о новим пројектима.

Она је најавила да ће у Азербејџану бити потписани споразуми између две земље у области ваздушног саобраћаја, међународног друмског саобраћаја, али и других области од значаја за билатералну сарадњу, као што су пољопривреда и здравство.

Михајловић је, одговарајући на питање о проблемима са појединим косинама на градилишту ауто-пута на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру, рекла да је сличних потешкоћа било и раније, али да сада постоји већа пажња јавности јер сви очекују да ова саобраћајница након 30 година коначно буде завршена.

Санације косина на којима постоје проблеми урадиће компаније које изводе радове, и то о свом трошку, а ми ћемо обезбедити техничку помоћ да тога буде мање и већ смо ангажовали независне стручњаке да још једном провере све косине које су потенцијално проблематичне, поручила је она.

Такође, Михајловић је подсетила на то да су деонице ауто-пута на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру тренутно најтеже градилиште у Европи.

Она је, упитана за могућност увођења путарина за камионе на магистралним путевима, навела да о томе није разговарано, нити је донета било каква одлука и да је тренутно тежиште на стварању најбољих услова за возаче на ауто-путевима.

У 2017. години смо, у односу на 2014. годину, имали 43 милиона евра веће приходе од путарина јер расте број возила која пролазе кроз Србију, прецизирала је Михајловић.

Она је потврдила да ће бити повећана максимална брзина на ауто-путевима са 120 на 130 километара на час, додавши да је уведен бесплатни интернет на Коридору 10, а да ће, поред постојећих пет пуњача за електричне аутомобиле, бити инсталирано још 10, како би они који путују кроз Србију имали најбоље услове.

Михајловић је навела и да ће у августу започети градња станова за припаднике снага безбедности у Врању, Краљеву и Нишу.

Према њеним речима, у првој фази биће изграђено 1.578 станова у шест градова у Србији, укључујући и Београд, Нови Сад и Крагујевац.

Она је нагласила да Влада Србије нема проблем са ликдивношћу, при чему је 64 милиона евра већ обезбеђено из буџетске резерве и радови ће почети у августу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs