Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Нови закони уређују област саобраћаја и грађевинарства

Нови закони уређују област саобраћаја и грађевинарства

Београд, 16. мај 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поручила је данас, на крају дводневне расправе о предлозима 20 закона у Народној скупштини, да ће нови закони боље уредити област саобраћаја и грађевинарства.


Михајловић је, указавши на то да ће нова законска решења донети веће приходе буџету, кроз ефикаснију борбу против сиве економије, поручила да су економски резултати Владе Србије најбоља гаранција да ће пројекат изградње станова за припаднике снага безбедности бити реализован.

Влади је стало и до припадника Војске Србије и до запослених у полицији, а добра ситуација у јавним финансијама и економски резултати дају нам могућност да изградимо станове које смо обећали. У првом кварталу ове године Србија има раст БДП-а од 4,5 одсто и имамо резултате који представљају пример за то како се води економска политика, рекла је она.

Цена станова који ће се градити на основу закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике станова безбедности у Врању, Краљеву, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду, ће бити највише 500 евра по квадрату.

У првој фази пројекта биће изграђено 1.578 станова у овим градовима, а у њихову изградњу биће уложено 64,35 милиона евра. Изградњом станова у ових шест градова не затварамо овај модел, већ ћемо кад крене реализација да видимо да ли можемо да га применимо и на друге категорије, додала је она.

Михајловић је нагласила да су за грађане једнако важни и остали закони о којима је Скупштина данас расправљала, укључујући три закона из области железничког саобраћаја, закон о путевима, као и законе из области друмског и водног саобраћаја.

Ефекте ових закона осетиће и грађани и привреда, због веће брзине и веће ефикасности, уређеног система, и бољих резултата у сузбијању сиве економије, који ће донети веће приходе буџету, а то значи и више новца за улагање у инфраструктурне и друге пројекте, навела је Михајловић.

Она је додала и да није само техничко питање да ли ћемо повећати максималну брзину на ауто-путевима са 120 на 130 километара на час, јер се веома водило рачуна и о безбедности у саобраћају, будући да ће бити пооштрене казне за насилничку вожњу.

Михајловић је истакла да је, захваљујући реформским законима донетим у претходних неколико година, Србија данас 10. на свету по издавању грађевинских дозвола и да Влада заокружује процес уређивања ове области доношењем закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова.

Овим законом ћемо заокружити реформе у области грађевинарства, а грађани ће упис имовине завршавати за пет дана и то само на једном месту – код јавног бележника, уместо на пет шалтера као што је до сада био случај, рекла је Михајловић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs