Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Уручена награда "Дуга" за допринос борби против хомофобије

Уручена награда "Дуга" за допринос борби против хомофобије

Београд, 16. мај 2018. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић уручила је данас модној уредници и новинарки Ирени Мишовић награду "Дуга" за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији за 2017/2018. годину.

Фото: Танјуг

Пауновић је, обраћајући се присутнима, истакла да верује да дијалог у Србији о свим темама па и о положају и правима ЛГБТ особа представља најбољи пут ка превазилажењу проблема на индивидуалном и на друштвеном плану.

Дијалог је најбољи пут ка отвореном прихватању других, који су другачији од нас, уз прихватање да разлике не морају водити у сукобе, указала је она.

Пауновић је навела да су разговор, уважавање другачијег мишљења, разумевање критике, стрпљење, отвореност, суочавање са собом, професори у школама који уче децу толеранцији, медији који треба да имају и едукативну улогу, начини да поправимо однос једних према другима, у разним областима.

Она је нагласила да Србија има усвојене антидискриминационе законе и да извештаји релевантних међународних тела и организација потврђују да се област људских и мањинских права у Србији унапређује.

Према њеним речима, ниво дискриминације мањинских група и припадника националних заједница јесте у опадању, али смо свесни тога да нас у наредном периоду очекује још пуно посла.

Остварени напредак не може умањити потребу и значај покретања дијалога о толеранцији и поштовању саговорника са којима се не слажемо у јавном говору и деловању, истакла је Пауновић.

На крају свог обраћања, она је цитирала речи председнице Владе Србије Ане Брнабић: "Колико је за једну породицу, без обзира на то где на планети живи, проблематично, када се суочи са оријентацијом неког свог члана која одудара од породичне традиције, једнако је и за друштво у целини трауматично мењање укорењених стереотипа и ставова. Србија није изузетак у томе, а мислим да смо, последњих година, уз велики напор који смо уложили у прихватању различитости доста напредовали".

Награду "Дуга" је установила ГСА и она се од 2013. године додељује сваке године поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије, а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана, наводи се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs