Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Свеобухватно стратешко партнерство Србије и НР Кине

Свеобухватно стратешко партнерство Србије и НР Кине

Београд, 16. мај 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас у разговору са делегацијом Сталног комитета Свекинеског народног конгреса да су политички односи двеју држава достигли највишу тачку развоја у својој историји кроз висок ниво сарадње у свим областима.


Брнабић је односе двеју држава окарактерисала као свеобухватно стратешко партнерство, а Народну Републику Кину као пријатељску земљу и најважнијег економског партнера на азијском континенту.

Она је навела да Србија посебан значај придаје сарадњи кроз механизам „16+1“ и сматра га интегралним делом иницијативе председника НР Кине Си Ђинпинга „Појас и пут“, у којој је Србија веома активан учесник.

Саговорници су закључили да је наша земља лидер у региону Централне и Источне Европе по броју реализованих и уговорених пројеката са Кином, на билатералној основи, као и кроз механизам сарадње Кина-ЦИЕЗ.

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Цао Ђао Ђиенминг изразио је уверење да ће следећи самит премијера земаља чланица механизма сарадње Кина–ЦИЕЗ, који ће бити одржан у Софији 6. и 7. јула ове године, донети нове идеје и предлоге за што успешнији наставак активности у оквиру механизма, који је од изузетног значаја за развој наших земаља.

Брнабић је закључила да је механизам Кина–ЦИЕЗ отворио нову перспективу за билатералну сарадњу држава, пре свега на пољу инфраструктуре кроз изградњу саобраћајне мреже.

Она је истакла да је Србији посебно значајан трилатерални пројекат модернизације железнице изградњом пруге Београд–Будимпешта, који је први прекогранични пројекат у оквиру овог механизма сарадње.

Премијерка је изразила очекивање да ће до краја године почети радови на изградњи дела Коридора 11 Прељина–Пожега.

Као подједнако важне пројекте, премијерка је навела и реконструкцију ТЕ Костолац и изградњу Српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Саговорници су оценили да је за Србију важно то што је Београд добио могућност да буде центар за саобраћај и инфраструктуру Кина–ЦИЕЗ, подсећајући на то да ће наредни састанак министара саобраћаја Кина–ЦИЕЗ бити одржан у Београду у октобру ове године.

Поред инфраструктуре која је препозната као водећа област српско-кинеске сарадње, саговорници су се сложили са тим да је неопходно развијати сарадњу и у другим областима у којима постоји обострани интерес.

Ђао Ђиенминг је обавестио председницу Владе да ће у Шангају, у новембру ове године, бити одржан Међународни сајам увоза, и позвао Србију да учествује, како би представила своје производе тржиштима што већег броја земаља.

Брнабић је изразила задовољство чињеницом да је председник Кине Си Ђинпинг прихватио позив председника Србије Александра Вучића да поново посети Србију, оценивши да ће то бити изузетна прилика за даље продубљивање односа двеју држава.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs