Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Наводњавање предуслов продуктивније пољопривреде

Наводњавање предуслов продуктивније пољопривреде

Бачка Паланка, 16. мај 2018. године – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић посетио је данас у насељу Нова Гајдобра, недалеко од Бачке Паланке, један од највећих и најмодернијих система за наводњавање у Србији, који водом натапа 1.700 хектара земље.

Фото: Танјуг

Реч је о инвестицији партнера из Уједињених Арапских Емирата, фирме "Ел Равафед", која у Србији инвестира и послује три године, а која на овим пољима гаји традиционалне ратарске културе и наводњава их савременим системом користећи воду из канала Дунав-Тиса-Дунав.
Недимовић је ова поља обишао заједно са министром климатских промена и заштите животне средине УАЕ Тини ел Зубеидијем, најавивши нове инвестиције те арапске земље у Србију.

Он је том приликом истакао да ће ове године у линијске системе за наводњавање у Србији бити уложено 30 милиона евра, као и да ће "мини канали", попут оних у пољима Нове Гајдобре, бити постављени на четрнаест регионалних системима за наводњавање, на којима су радови у току.

Ово је један од примера за то како треба да изгледају најсавременији системи за наводњавање у Србији, рекао је министар, додавши да ће у сарадњи са Абу Даби фондом и на другим земљиштима, која су државна и користиће свим пољопривредницима, такође бити постављени савремени системи за наводњавање.

Зубеиди је подвукао да је сарадња Србије и УАЕ најпродуктивнија у области пољопривреде, и изразио задовољство тиме што компаније из његове земље инвестирају у Србију и што су иригациони системи успели да донесу бољитак у узгоју житарица и поврћа.

Унапредили смо старе технологије, које данас остварују много бољу продуктивност. Оно што смо овде у Србији урадили јесте одличан показатељ свету да таква технологија може да се искористи и да побољша партнерство двеју земаља у сегменту агрокултуре, указао је он.

Директор те фирме у Србији Драган Црњански најавио је да ће следеће године бити покривено 6.500 хектара земље тим иригационим системом.Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs