Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Измене закона за сузбијање сиве економије у водном саобраћају

Измене закона за сузбијање сиве економије у водном саобраћају

Београд, 16. мај 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама по први пут бити уређен рад шљункара и пескара, које тренутно послују нелегално и наносе велику штету буџету Србије.


Михајловић је током образлагања 20 законских решења у Народној скупштини упозорила на то да је проблем нелегалног претовара шљунка и песка у водном саобраћају део сиве економије.

Она је истакла да ће поменуте законске измене допринети усклађивању домаћих прописа у водном саобраћају са регулативом Европске уније, како би се омогућио несметан рад бродарских компанија.

Предлог измена и допуна Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама предвиђа рок од шест година да се више од 150 нелегалних шљункара на обалама Дунава, Саве и Тисе измести на званична лучка подручја.

Имајући у виду да се годишње претовари приближно четири милиона тона шљунка и песка, након усвајања овог законског решења очекивани приход буџета само по основу наплате лучке таксе за претовар ове врсте робе износиће приближно 600.000 евра, док ће укупни приход од наплате лучких такси и лучких накнада само за ову врсту робе износити 2.200.000 евра.

Предложеним изменама закона уређује се радно време чланова посаде у складу са европским директивама и укида контролни преглед бродова као једна од четири врсте техничких прегледа бродова, што ће смањити трошкове бродарских компанија.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs