Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Ухапшен члан међународне криминалне организације на интернету

Ухапшен члан међународне криминалне организације на интернету

Београд, 16. мај 2018. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да су припадници Управе криминалистичке полиције, у координацији са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, учествовали у међународној полицијској акцији "The Dark Overlord", коју је спровео амерички Федерални истражни биро (ФБИ).

Циљ акције било је откривање већег броја лица која су, користећи име "The Dark Overlord" на интернету, од јуна 2016. године до данас неовлашћено приступали рачунарским мрежама и подацима најмање 50 жртава и крали информације и личне податке грађана САД, који укључују податке о власништву и интелектуалној својини, здравственом осигурању, лечењу и друге.

Осумњичени су након тога жртвама упућивали уцењивачке поруке, које су садржале претње да ће информације бити јавно објављене, осим ако не уплате тражени новац.

Потом су захтевали исплате искључиво у виртуелној валути биткоин, а на основу до сада доступних података, жртве су уплатиле укупан износ од више 275.000 америчких долара.

Припадници МУП-а идентификовали су и привели С. С. (1980) из Београда, осумњиченог за то да је један од чланова хакерске групе "The Dark Overlord".

Претресом стана и других просторија које осумњичени користи пронађена је и одузета дигитална опрема.

По налогу Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал, против ухапшеног ће бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћен приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради и кривично дело изнуда.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs